Έντονες είναι το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην περίοδο της εγκυμοσύνης και κατά πόσο αυτά είναι ασφαλή για την κύηση. Τι ισχύει όμως τελικά για όσες ήδη κυοφορούν ή επιθυμούν να κάνουν παιδί το επόμενο διάστημα;

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Στις πρώτες κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυες γυναίκες και έτσι σε αρχικό στάδιο δεν είχαμε δεδομένα για το πως αντιδρά ο οργανισμός τους και για το εάν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία τους αλλά και για το βρέφος. Οι οδηγίες που είχαμε λοιπόν στην αρχή της πανδημίας ήταν αποτρεπτικές στο να εμβολιάζονται οι έγκυες, στην παρούσα φάση όμως έχουν αλλάξει τα δεδομένα, εξηγεί στο newsbeast.gr γυναικολόγος ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

«Σταδιακά οι μελέτες προχώρησαν και έγινε η σύσταση οι έγκυες να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια όπως είναι της Pfizer και της Moderna και όχι με το σκεύασμα της AstraZeneca. Τα mRNA εμβόλια δίνουν εντολή στα κύτταρα ώστε να δημιουργήσουν μια πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα ενώ τα κοινά εμβόλια όπως είναι της AstaZeneca εισχωρούν σε αβλαβή μορφή τον ιό στον οργανισμό με στόχο να μεταφέρει μέρος του γενετικού υλικού του στα κύτταρα και να ”προκαλέσει” το ανοσοποιητικό να τον αντιμετωπίσει» προσθέτει ο γυναικολόγος που μίλησε στο newsbeast.gr.

«Γενικότερα όλες τις έγκυες αλλά και σε όσες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν παιδί άμεσα τις συμβουλεύουμε τουλάχιστον για δύο μήνες πριν την εγκυμοσύνη να μην εμβολιαστούν με κάποιο κοινού τύπου εμβολίου καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα ανταπεξέλθει ο οργανισμός τους στον ιό» συμπληρώνει.

«Ο εμβολιασμός με mRNA εμβόλια δεν αποτελεί κίνδυνο για τις εγκύους. Σε έρευνες που διεξήχθησαν το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται πως οι εμβολιασμένες έγκυες μπορούν να περάσουν προστατευτικά αντισώματα στα έμβρυά τους μέσω της κυκλοφορίας του αίματος αλλά επίσης και μετά από τον τοκετό στα μωρά τους μέσω του θηλασμού» εξηγεί ο γυναικολόγος και τονίζει πως η λήψη του εμβολίου κατά της Covid 19 δεν επηρεάζει τη γονιμότητα μιας γυναίκας.

«Ήδη τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna έχουν χορηγηθεί σε περισσότερες από 30.000 έγκυες, με απόλυτη ασφάλεια» αναφέρει επικαλούμενος τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τι ισχύει για όσες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και μετά καταλάβουν πως είναι σε εγκυμοσύνη

«Υπάρχουν σαφώς γυναίκες οι οποίες μπορεί να έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου και μετά να αντιφλήφθηκαν πως έχουν μείνει έγκυες. Για τις συγκεκριμένες γυναίκες δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους. Θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον γιατρό τους, θα κάνουν όλες τις εξετάσεις που έτσι κι αλλιώς θα έκαναν και χωρίς να είχαν λάβει το σκεύασμα και θα συνεχίσουν απλά τη δεύτερη δόση του εμβολίου αφού γεννήσουν» επισημαίνει ο γυναικολόγος.