Αύριο, Μεγάλη Τρίτη, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών, και όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, την επομένη για όποιον δηλώσει θα μπορέσει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 θα γίνει στις 29 Απριλίου, με το εμβόλιο της AstraZeneca και 1η Μαΐου για 45-49 ετών.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται.

Επίσης, σημείωσε πως την Τετάρτη 21 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 55-59 και των εκπαιδευτικών. «Ήδη έχουν κλειστεί 263.000 ραντεβού», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «το Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα για την ομάδα 50-55 και ήδη έχουν κλείσει 270.000 ραντεβού».

«Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν», επισήμανε ακόμη και αναφέρθηκε στη δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται. «Από τις 5 Μαΐου αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και αργότερα θα προστεθούν και άλλα», τόνισε.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι ισχύει με τις έγκυες και τα νέα δεδομένα για το πότε μπορεί να γίνει η 2η δόση

Στα εμβόλια της AstraZaneca αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του κορονοϊού από το Υπουργείο Υγείας.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το πόσο είναι ασφαλές οι έγκυες να εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Μεταξύ άλλων η κ. Θεοδωρίου ανέφερε πως: «Στάδιο με στάδιο φτάσαμε να πούμε από την πλήρη απογόρευση να εμβολιάζεται μια έγκυος, να εμβολιάζονται.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις ήταν ένα θέμα που απασχολούσε, προήλθαν από την Αμερική.
Έδειξε ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό και την κύηση.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο εμβολιασμός με το MrnA είναι ασφαλής.

Τα εμβόλια που έχουν ιικό φορέα, κατά 99% είναι ασφαλή στην κύηση. Εκεί που μειονεκτούν είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή τους χορήγηση.

Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση με εμβόλια της AstraZeneca ή αυτό δεν συνεπάγεται διακοπή της κύησης.

Στάση αναμονής για λίγο μέχρι να έχουμε στοιχεία για τα δυο αυτά εμβόλια ώστε να μην αποτελέσει τίποτα εμπόδιο».

Η απόσταση των δυο δόσεων

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο μεσοδιάστημα που υπάρχει ανάμεσα στις δυο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως εξήγησε, επειδή η απόσταση είναι 12 εβδομάδων, όποιος επιθυμεί μπορεί να το μειώσει λίγο αλλά με μικρότερο ανοσιολογικό αποτέλεσμα.

«Το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, η πρώτη από τη δεύτερη δόση να απέχει 12 εβδομάδας. Με αυτό το σχήμα έχει επιτευχθεί άριστο ανοσιολογικό αποτέλεσμα.

Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί νωρίτερα, μπορεί να γίνει με μια μείωση της άριστης ανοσολιογικής απάντησης, αλλά όχι τόσο ώστε να μεταβάλει το αποτέλεσμα του εμβολιασμού» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.