Ένας από τους επιστήμονες της Οξφόρδης που συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, υπερασπίστηκε σήμερα την ασφάλειά του, τονίζοντας ότι δεν τον ανησυχεί το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επέλεξαν να περιορίσουν τη χρήση του, λόγω της ανησυχίας για μια πιθανή σύνδεσή του με την εμφάνιση πολύ σπάνιων παρενεργειών.

Ο Άντριαν Χιλ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε ότι ομάδες σε όλον τον κόσμο εργάζονται για να εντοπίσουν τον όποιο πιθανό μηχανισμό που θα μπορούσε να προκαλεί τις θρομβοεμβολές, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα δεδομένα από τη χρήση του σε πραγματικές συνθήκες, τώρα που πλέον έχουν χορηγηθεί τόσες πολλές δόσεις. Ο Χιλ δήλωσε ότι συμφωνεί με τις ρυθμιστικές αρχές φαρμακοεπαγρύπνησης της Βρετανίας και της Ευρώπης, καθώς και με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου είναι θετικό.

«Εάν κάποιες χώρες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ένα εμβόλιο (για την Covid-19), τότε θα υπάρχουν περισσότερα από τα άλλα εμβόλια για τις άλλες χώρες. Δεν το θεωρούμε σημαντικό ζήτημα», είπε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου Vaxzevria, μετά τις αναφορές για εμφάνιση θρομβοεμβολών σε έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που εμβολιάστηκαν. Πολλές χώρες άρχισαν να το χρησιμοποιούν και πάλι, αλλά με ορισμένους περιορισμούς.

«Κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει κάτι που συμβαίνει σε 1 ανά 300.000»

Όταν ρωτήθηκε αν εξεπλάγη από τις αναφορές για θρομβοεμβολές στη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία και άλλες χώρες που χορηγούσαν το Vaxzevria, ο Χιλ είπε ότι τέτοιες πολύ σπάνιες παρενέργειες δεν θα είχαν εμφανιστεί ούτε καν σε δοκιμές ευρείας κλίμακας, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. «Κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει κάτι που συμβαίνει σε 1 ανά 300.000 – και ίσως να προκαλεί έναν θάνατο στο εκατομμύριο – αν κάνει μελέτες της τάξης των 10-20.000 εμβολίων», εξήγησε.

«Αυτές οι πολύ, πολύ σπάνιες παρενέργειες είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν για οποιοδήποτε εμβόλιο. Το θετικό είναι ότι τώρα μπορούμε να τις ανιχνεύσουμε, επειδή το σύστημα συσχετισμού δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες είναι ικανό να το κάνει εντυπωσιακά γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο Χιλ είπε ότι ο μηχανισμός μιας ενδεχόμενης σχέσης του εμβολίου με τις σπάνιες θρομβοεμβολές αποτελεί αντικείμενο «εντατικής έρευνας» από πολλές ομάδες επιστημόνων σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ομάδων του Ινστιτούτου Τζένερ και της AstraZeneca. «Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος, μπορεί και όχι, για να το καταλάβουμε. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε σχετικά γρήγορα και ευελπιστώ ότι θα βρούμε έναν τρόπο ανοσοποίησης ή μια προσέγγιση που θα παρακάμπτει τελείως αυτό το ζήτημα. Αλλά χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα πριν από αυτό», κατέληξε.