«Να δέχεται ότι έρχεται να χαίρεσαι ότι έχεις». Με αυτήν την μαντινάδα η οποία φαίνεται πως κρύβει το μυστικό της ευτυχίας ξεκίνησε το podcast της Άννας Δρούζα στο boro.gr σε μια συζήτηση με τους ψυχολόγους, Αναστάσιο Σταλίκα και Μιχάλη Γαλανάκη για το πώς μπορούν οι άνθρωποι να γίνουν ευτυχισμένοι.

Υπάρχει τελικά ευτυχία ή είναι κάτι ουτοπικό; «Πολύ ωραία ερώτηση. Είναι μια ερώτηση που είναι βαθιά ριζωμένη στον κάθε άνθρωπο. Όταν αισθάνεσαι άδειος και αφήσεις τα σκοτάδια να ρημάξουν, εκεί αρχίζει και η ψυχική υγεία να ρημάζεται» ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντηση του ο κ. Γαλανάκης.

Υπάρχουν όμως κλειδιά για να πετύχει κάποιος την ευτυχία; «Η μαντινάδα αυτή περιέχεις τις δυο βασικές γνώσεις» διευκρινίζει και προσθέτει: «Υπάρχουν πράγματα που θα έρθουν και δεν είναι στο χέρι μας όπως είναι ο κορονοϊός. Στο χέρι μας είναι η αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει. Άρα εμείς επιλέγουμε πόσο δυνατά θα το πάρουμε και πώς θα αντιδράσουμε, αν θα αντιδράσουμε σε αυτό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αποδεχθείς ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα ευχάριστα και δεν θα είναι πάντα όπως τα θες. Εσύ όμως έχεις ρόλο σε αυτό που σου συμβαίνει. Ακόμα και αν δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις μπορείς να το παλέψεις. Το δεύτερο είναι να χαίρεσαι ότι έχεις. Να μην αναλώνεσαι σε αυτό που δεν έχεις».

«Είναι στο dna σου με το που θες κάτι και το αποκτάς να θες το επόμενο. Αυτό είναι το κλειδί της προόδου» ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντηση του ο κ. Γαλανάκης και η Άννα Δρούζα θέλησε να μείνει λίγο περισσότερο σε αυτή τη φράση.

Το λόγο πήρε ο κ. Σταλίκας ο οποίος διευκρίνισε: «Υπάρχει μια έρευνα η οποία έχει δείξει πως σε ένα ποσοστό 40% ο καθένας μας έχει ένα δείκτη ευτυχίας. Αυτό που λέμε θερμοστάτης της ευτυχίας» και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι έχουμε ένα σημείο κορεσμού».

Το σημείο αυτό του κορεσμού είναι όμως αναγκαίο για τον άνθρωπο καθώς δεν μπορούμε να νιώθουμε συνεχώς ευτυχισμένοι και η εναλλαγή είναι απαραίτητη.

Ποιο ρόλο όμως παίζει το μυαλό σε αυτό; «Αν δεν ονειρευτείς κάτι δεν μπορείς να το καταφέρεις. Δεν σημαίνει ότι αν το ονειρευτείς θα γίνει. Αλλά αν δεν το ονειρευτείς σίγουρα δε θα γίνει. Οπότε το μυαλό μας επιδρά» απαντά ο κ. Σταλίκας.

«Αν χάσεις το μυαλό σου game over γιατί το μυαλό είναι το πιο σημαντικό. Άρα το μυαλό είναι αυτό που αιματοδοτεί και είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να δώσεις σε αυτήν την κατάσταση εργαλεία. Είναι το νούμερο ένα» πρόσθεσε ο κ. Γαλανάκης.

Υπάρχουν πυλώνες ευτυχίας; «Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι αλλά όταν τους πεις τι να κάνουν τους βρίσκεις απέναντι σου. Η ψυχολογία έχει λύσεις για όλα αλλά δεν έχει μία λύση για όλα» αναφέρει ο κ. Γαλανάκης.

«Το να είσαι ευτυχισμένος έχει να κάνει με μας και με τις δυνατότητες μας» διευκρινίζει ο κ. Σταλίκας.

Το να βιώνουμε θετικά συναισθήματα είναι ένας από τους δρόμους που οδηγούν τον άνθρωπο να βρει την ευτυχία στη ζωή του.