Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν σχέση μεταξύ άσθματος και καρκίνου στον πνεύμονα, σε μικρή έρευνα.

Προηγούμενη έρευνα υπέδειξε σχέση μεταξύ της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και του καρκίνου στον πνεύμονα, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εμφανίζει σχέση για το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα δε θα πρέπει να ανησυχούν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, δήλωσε η Dr. Marilyn Glassberg, του University of Miami Miller School of Medicine.

Όπως δήλωσε, πρόκειται για έρευνα συσχετισμού που δεν αποκαλύπτει αιτιατή σχέση. Παρόλα αυτά θεωρεί πως έχει ενδιαφέρον. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών θώρακος στο Βανκούβερ. Για την έρευνα, η ομάδα του Dr. Vamsi Guntur εξέτασε τα αρχεία 759 ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και ασθενών χωρίς καρκίνο του πνεύμονα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 46,2% των ασθενών με άσθμα είχαν και καρκίνο στον πνεύμονα, σε σύγκριση με ποσοστό 22,5% όσων δεν είχαν άσθμα. Εικάζουν ότι χρόνιες επαναλαμβανόμενες φλεγμονώδεις «προσβολές» θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο στον πνεύμονα, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι ενώ το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια «σημαδεύουν» τους πνεύμονες ο καρκίνος του πνεύμονα δεν προκαλείται από το «σημάδεμα» του πνευμονικού ιστού. Πρόσθεσε ότι δε φαίνεται να έλαβαν υπόψη οι ερευνητές το κάπνισμα, που αποτελεί σημαντική αιτία καρκίνου του πνεύμονα.

Πηγή: advancehealth.gr