Δυσλιπιδαιμία ονομάζεται η διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα, είτε αυτή είναι η αύξηση (ολικής χοληστερόλης, LDL και τριγλυκεριδίων), είτε η ελάττωση (HDL) των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό. Ο παθολόγος στην Αθήνα Τσολάκης Δημήτρης μας εξηγεί

  • Πού οφείλεται η δυσλιπιδαιμία;

Η δυσλιπιδαιμία διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Στην πρώτη περίπτωση τα αίτια είναι κληρονομικά, ενώ στη δεύτερη είναι απότοκος άλλων παθολογικών καταστάσεων ή και κακής διατροφής. Η πρωτοπαθής δυσλιπιδαιμία είναι σπανιότερη από τη δευτεροπαθή και χαρακτηρίζεται από σημαντικές διαταραχές στα επίπεδα των λιπιδίων. 

  • Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

Συνήθως η δυσλιπιδαιμία δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα να δρα βλαπτικά στον αυλό των αρτηριών στενεύοντάς τον. Έτσι, βάπτεται η παροχή αίματος σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά κ.α. και όταν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα ισχαιμίας στο όργανο, η δυσλιπιδαιμία θα έχει ήδη ξεκινήσει το καταστροφικό της έργο.

  • Ποια θεραπεία υπάρχει;

Σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας αποτελεί μια υγιεινή και σωστή διατροφική αγωγή, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με φαρμακευτική αγωγή. Αναλυτικότερα:

  1. Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  2. Κατανάλωση λευκού κρέατος αντί κόκκινου
  3. Καθημερινή ή 3-4 φορές την εβδομάδα αεροβική άσκηση διάρκειας 20 με 30 λεπτών.
  4. Αποφυγή τηγανιτών 
  5. Διακοπή καπνίσματος
  6. Περιορισμός σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα

Πρόληψη

Κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός τόμων πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο. Μείζων παράγοντας κινδύνου εκδήλωσής της αποτελεί η δυσλιπιδαιμία. Ο προληπτικός έλεγχος λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικός, ειδικότερα σε άτομα με:

  1. Οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, δυσλιπιδαιμίας ή πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα
  2. Σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση
  3. Υποθυρεοειδισμό, νεδρωσικό σύνδρομο
  4. Υπέρκατανάλωση αλκοόλ

Για περισσότερες πληροφορίες: pathologos-tsolakis.gr