Μελέτη για την κληρονομικότητα στον αυτισμό

Οι γονείς των αυτιστικών παιδιών μπορεί να έχουν παρόμοια σχετικά χαρακτηριστικά


ΥΓΕΙΑ
17:30
03/07/2014
Μελέτη για την κληρονομικότητα στον αυτισμό
loading

Νέα αμερικανική έρευνα δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα αυτιστικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν οι γονείς με τον αυτισμό που παρουσιάζει το παιδί τους. Τέτοια αυτιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι η εμμονή με τις επαναλήψεις ή με τις λεπτομέρειες. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα αδέρφια των αυτιστικών παιδιών έχουν επίσης, την τάση να έχουν περισσότερα αυτιστικά χαρακτηριστικά από το συνηθισμένο.

Ο John Constantino, καθηγητής ψυχιατρικής και παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Washington στο Σεν Λιούις, εξήγησε ότι όταν υπήρχε ένα παιδί με αυτισμό στην οικογένεια και οι δύο γονείς πολύ συχνά βρίσκονταν στο ανώτατο 20% του ενήλικου πληθυσμού σε μία μέτρηση που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να μετρήσουν την παρουσία χαρακτηριστικών του φάσματος του αυτισμού, και διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ένας τέτοιος γονιός έχει κάποιο πρόβλημα, ίσα ίσα που τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μπορεί να λειτουργούν και ως θετικά χαρακτηριστικά στη ζωή του. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν τα εν λόγω χαρακτηριστικά είναι τόσο έντονα που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Washington στο Σεν Λιούις ανέλυσαν τα δεδομένα από 256 παιδιά που διαγνώστηκαν με αυτισμό και από άλλα 1.400 που δεν είχαν αυτό το πρόβλημα.

Σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την Κλίμακα Κοινωνικής Ανταπόκρισης (SRS, Social Responsiveness Scale) για να μετρήσουν την ύπαρξη των αυτιστικών χαρακτηριστικών. Όσοι σκοράρουν λιγότερο από 59 στην εν λόγω κλίμακα θεωρούνται φυσιολογικοί. Όταν και οι δύο γονείς είχαν σχετικά ανεβασμένα σκορ στην Κλίμακα είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες από ότι οι γονείς που δεν είχαν υψηλά σκορ να έχουν ένα παιδί με κάποια μορφή αυτισμού. Όταν είχε μόνο ο ένας γονιός υψηλά σκορ, τότε η πιθανότητα να υπάρχει ένα παιδί με αυτισμό στην οικογένεια αυξανόταν κατά 53%.

Ακόμα κι όταν τα παιδιά δεν είχαν τελικά πρόβλημα αυτισμού, τα ψηλά ποσοστά των γονιών στην εν λόγω κλίμακα σήμαιναν ότι και τα παιδιά τους θα είχαν αντίστοιχα υψηλά ποσοστά.

Πηγή: vita.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει