Ένα κοκτέιλ δυο φαρμάκων βρέθηκε πως είναι πολύ αποτελεσματικό στους ανθρώπους που νοσούν βαριά από Covid-19.

Πρόκειται για τον συνδυασμό μπαρισιτινίμπης (baricitinib) και ρεμντεσιβίρης, που έδειξε να μειώνει τον χρόνο νοσηλείας των ασθενών με Covid-19 ακόμη και κατά μία μέρα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ προτείνει ήδη τη ρεμντεσιβίρη ως θεραπεία σε κάποιους ασθενείς του κορονοϊού, την ίδια ώρα βέβαια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει κατά της χρήσης της, καθώς δεν έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά της.

Οι ερευνητές της μελέτης χορήγησαν την αντιϊική ρεμντεσιβίρη από κοινού με την αντιφλεγμονώδη μπαρισιτινίμπη σε 500 περίπου ασθενείς με κορονοϊό, που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο με ήπια ή σοβαρά συμπτώματα.

Άλλοι τόσοι που ήταν στην ομάδα ελέγχου έλαβαν ρεμντεσιβίρη και placebo. Οι ερευνητές παρακολούθησαν κατόπιν πόσο χρόνο θα πάρει η ανάρρωσή τους.

Η πειραματική συνθήκη με το κοκτέιλ των δύο φαρμάκων ανάρρωσε στις 7 μέρες κατά μέσο όρο, ενώ η ομάδα ελέγχου χρειάστηκε 8 μέρες κατά μέσο όρο.

Για τους ασθενείς ωστόσο που νόσησαν πολύ βαριά και ήταν έτοιμοι να χρειαστούν διασωλήνωση, ο μέσος όρος του χρόνου ανάρρωσης έπεσε από τις 18 μέρες στις 10.