Δυναμικά κινούνται BioNTech και Pfizer στην προσπάθειά τους για να «ρίξουν» άμεσα στην αγορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ωστόσο ο πλανήτης αγωνιά, καθώς η πανδημία έχει «γονατίσει» την ανθρωπότητα.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας μελετά εάν το εμβόλιό της κατά της Covid-19, που αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της αμερικανικής εταιρείας, προστατεύει και από τη μόλυνση από τον ίδιο τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.

Διευκρίνισε δε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής σχετικά με την προστατευτική δράση του εμβολίου και απέναντι στον Sars-CοV-2, εκτός της προστασίας από την Covid-19 που παρέχει, θα γίνουν γνωστά σε διάστημα 3 έως 6 μηνών.

Η ανακοίνωση γίνεται την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τη χορήγηση επείγουσας έγκρισης του εμβολίου των BionTech/Pfizer με ταχεία διαδικασία, παίρνοντας προβάδισμα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ε.Ε. επέκρινε την ταχεία διαδικασία που ακολούθησε η βρετανική αρχή και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή διαδικασία ελέγχου και έγκρισης του εμβολίου είναι περισσότερο ενδελεχής.

Ο επιχειρηματικός και εμπορικός διευθυντής της BionTech, Σον Μάρετ, υπερασπίσθηκε τη διαδικασία που ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και υπογράμμισε πως «η MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Ιατροφαρμακευτικών Προϊόντων) έθεσε τα ίδια λεπτομερή ερωτήματα με κάθε άλλη Ρυθμιστική Αρχή».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει στοιχεία από τις BionTech/Pfizer για το εμβόλιο και ότι τα εξετάζει για ενδεχόμενη έγκριση για επείγουσα χρήση, μία έγκριση που αποτελεί σημείο αναφοράς για την έγκριση του εμβολίου από μεμονωμένες χώρες.

Αναφερόμενος στη Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή, δήλωσε στο Reuters: «Ο ΠΟΥ βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την MHRA για την δυνατότητα αξιολόγησης ορισμένων πληροφοριών από την δική της αξιολόγηση», η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει την διαδικασία επείγουσας έγκρισης του Οργανισμού.

TAGS