Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στηρίζει για χρόνια έμπρακτα τα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους. Αναγνωρίζοντας το φορτίο με το οποίο επωμίζονται οι φροντιστές ατόμων με άνοια – τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό- αλλά και τα πρακτικά θέματα που προκύπτουν από τη φροντίδα, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της σε δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών.

Η πανδημία του covid-19 έχει αλλάξει τη μεθοδολογία των δράσεων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, χωρίς όμως να την εμποδίζει να είναι πάντα σε επαφή με τους φροντιστές ατόμων με άνοια.

Περισσότεροι από 600 φροντιστές, συμμετείχαν στο δωρεάν διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για φροντιστές ατόμων με άνοια, που διοργάνωσε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στο πλαίσιο του φετινού Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020  και υποστήριξε το ΕΔΔΥΠΠΥ στο πλαίσιο της συνεργασίας των Κοινοτήτων Φιλικών για την Άνοια σε Δήμους-μέλη, με την παρακάτω θεματολογία:

  • Άνοια και νόσος Αλτσχάιμερ. Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, προβληματικές συμπεριφορές. Ομιλήτρια: Παρασκευή Σακκά, Nευρολόγος-Ψυχίατρος
  • Πρακτικά θέματα φροντίδας και συμπεριφορά σε άτομα με άνοια.

Ομιλητής: Κωστής Προύσκας, Ψυχολόγος – δρ. Γεροντολογίας

  • Δομές και υπηρεσίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους.

Ομιλήτρια: Ελένη Μαργιώτη, Νευροψυχολόγος

  • Κοινότητες φιλικές προς την άνοια. Ομιλητής: Μιχάλης Λάβδας, Ψυχολόγος

Χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη και ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, οι οποίοι επεσήμαναν τη σημασία στήριξης των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους και τόνισαν τη σημαντική προσφορά των οργανώσεων Alzheimer.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Aθηνών Παρασκευή Σακκά για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του διαδικτυακού σεμιναρίου και δήλωσε: «Το ΕΔΔΥΠΠΥ, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, υποστηρίζει θερμά δράσεις όπως αυτή που στόχο έχουν την ανακούφιση των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους. Το δύσκολο διάστημα της πανδημίας συμβάλαμε ουσιαστικά στην υποστήριξη τόσο των πασχόντων όσο και των φροντιστών τους μέσω των Συμβουλευτικών Σταθμών των ΟΤΑ-μελών του Δικτύου. Η συνεργασία μας προχωράει, καθώς ξεκινάει ο Γ’ Κύκλος εκπαίδευσης ώστε να ενισχύσουμε όσες περισσότερες κοινότητες μπορούμε και οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να έχουν έγκαιρο διαγνωστικό έλεγχο».

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθουσιώδης. Στο τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησαν  πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Το σεμινάριο μαγνητοσκοπήθηκε και το περιεχόμενο θα είναι διαθέσιμο στο κανάλι της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο youtube (https://www.youtube.com/user/AlzheimerAthens) τις επόμενες ημέρες.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις υποστήριξης φροντιστών ατόμων με άνοια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο alzheimerathens.gr και στο τηλ. 210-7013271.