Η GlaxoSmithKline θα καταβάλει 750 εκατ. δολ. για τη διευθέτηση ποινικών και αστικών καταγγελιών που την καθιστούν υπεύθυνη για την πώληση εδώ και χρόνια μολυσμένης βρεφικής αλοιφής και αναποτελεσματικού αντικαταθλιπτικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, συνολικά, από τη GlaxoSmithKline πωλούνται 20 φάρμακα αμφιβόλου ασφάλειας που παρασκευάζονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Πουέρτο Ρίκο. Ο Cheryl D. Eckard, διευθύντρια ποιότητας της εταιρείας, υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει τη Glaxo για τα προβλήματα αλλά η επιχείρηση την απέλυσε, αντί να τα αντιμετωπίσει.

Μεταξύ των επίμαχων φαρμάκων φέρεται να είναι το Paxil, ένα αντικαταθλιπτικό, η Bactroban, μια αλοιφή, το Αvandia, για τον διαβήτη, το Coreg, ένα φάρμακο για την καρδιά και το Tagamet, ένα φάρμακο για την παλινδρόμηση οξέος. Σημειώνεται ότι κανείς ασθενής δεν έχει υποστεί βλάβη, αν και μια τέτοια περίπτωση θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράγοντες της Δικαιοσύνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, υποστήριξαν ότι 150 εκατ. δολ. για τη διευθέτηση ποινικής δίωξης είναι η μεγαλύτερη ποινή που έχει ποτέ ανακοινωθεί. Το πόρισμα προβλέπει επίσης 600 εκατ. δολ. για αστικές κυρώσεις. Το μερίδιο για τον πληροφοριοδότη θα είναι 96 εκατ. δολ., ένα από τα υψηλότερα για υγειονομική υπόθεση συγκάλυψης απάτης.

Πάντως ο Carmen M. Ortiz, νομικός για τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μασσαχουσέττη, δήλωσε ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Από την πλευρά της η GlaxoSmithKline δημοσίευσε μια ανακοίνωση όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι λυπάται για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στο Πουέρτο Ρίκο.

πηγή: greenbusiness