Προβλήματα στην περιοχή του ώμου

Γράφει στο newsbeast.gr o ορθοπαιδικός-χειρουργός Ιωάννης Η. Βλάχος


ΥΓΕΙΑ
17:39
13/03/2014
Προβλήματα στην περιοχή του ώμου
53
loading

Εκτός από την περιαρθρίτιδα, τον «παγωμένο ώμο», υπάρχουν και άλλες βλάβες στην περιοχή του ώμου που οφείλεται σε αλλοιώσεις των χόνδρων, των συνδέσμων και των τενόντων της περιοχής.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

1.  Αρθρίτιδα του ώμου

Η αρθρίτιδα του ώμου μπορεί να οφείλεται σε χρόνιες βλάβες των τενόντων του ώμου (ονομάζεται στροφικό πέταλο και είναι κυρίως ο υπερακάνθιος τένοντας) ή σε παλιές κακώσεις και κατάγματα που έμειναν χωρίς καλή αντιμετώπιση.

Στην αρθρίτιδα καταστρέφεται ο χόνδρος της άρθρωσης, έρχεται σε επαφή κόκκαλο με κόκκαλο και εκτός του πόνου χάνεται και η κινητικότητα της άρθρωσης του ώμου. Ο ασθενής δυσχεραίνεται στην καθημερινότητά του.

Δυσκολεύεται να ντυθεί, να ξυριστεί, χτενιστεί. Η διάγνωση τίθεται με την εξέταση (δεν γίνονται οι φυσιολογικές κινήσεις, άνοιγμα και στροφές) και επιβεβαιώνεται με την ακτινογραφία (όχι μαγνητική) που δείχνει και το βαθμό της βλάβης.

Η αρθρίτιδα του ώμου αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά εφόσον προκαλεί πόνο και δυσχεραίνει την καθημερινότητα του ατόμου. Η ενδεδειγμένη εγχείρηση είναι η ολική αρθροπλαστική που ονομάζεται «ανάστροφη» λόγω της κατασκευής της. Αποδίδει ένα χέρι πολύ πιο λειτουργικό από πριν και ανώδυνο στην κίνηση.

2.  Βλάβη του επιχειλίου χόνδρου

Σημαίνει ρήξη του χόνδρου της ωμογλύνης. Η ωμογλύνη είναι η κοιλότητα που υποδέχεται την κεφαλή του βραχιονίου, όπως η λεκάνη (κοτύλη) υποδέχεται την κεφαλή του μηριαίου για να υπάρχει κίνηση. Όμως η ωμογλύνη είναι εκ κατασκευής αβαθής. Για να αυξηθεί ο χώρος της, έχει ένα χόνδρο που την περιβάλλει. Αυτός ο χόνδρος μπορεί σε ακραίες και απότομες κινήσεις (άθληση ή πτώση) να υποστεί ρήξη.

Εάν η ρήξη είναι μικρή αντιμετωπίζεται με ασκήσεις. Εάν είναι μεγάλη (φαίνεται στο υπέρηχο και στη μαγνητική τομογραφία) χρειάζεται αρθροσκοπική συρραφή (καθήλωση).

3. Ρήξη του υπερακανθίου

Όπως έχει αναφερθεί η ρήξη του υπερακανθίου τένοντα εκδηλώνεται με συμπτώματα περιαρθρίτιδας. Στη μερική ρήξη (φαίνεται στο υπέρηχο ή την μαγνητική τομογραφία) η συντηρητική θεραπεία αρκεί για να ιαθεί (ασκήσεις ενδυνάμωσης).

Στις μεγάλες όμως ή ολικές ρήξεις, χρειάζεται εγχείρηση (αρθροσκόπηση ή μικρή τομή) για να γίνει συρραφή. Εάν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, η πλήρης ρήξη οδηγεί σε αρθρίτιδα που θα χρειασθεί μεγαλύτερο χειρουργείο.

4. Εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής

Όπως λέει η λέξη, πρόκειται για εξάρθρημα μιας άρθρωσης μικρής (που δεν έχει κίνηση) αλλά συγκρατεί την κλείδα με την ωμοπλάτη. Αυτό συμβαίνει σε πτώσεις με άμεση πλήξη του ώμου (έπεσα επάνω στον ώμο μου). Είναι εμφανής γιατί «πετάγεται» η άκρη της κλείδας στην πλευρά της κάκωσης

Έλεγχος

Εάν πιέσουμε το σημείο που προβάλλει, αυτό «ανεβοκατεβαίνει» σαν να πατάμε «πλήκτρο πιάνου». Φαίνεται και στην ακτινογραφία που τίθεται η διάγνωση.

Σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, δεν έχει σημασία. Σε νέα άτομα και μάλιστα αθλητές, χρειάζεται ανάταξη και συρραφή (εγχείρηση). Ο μετεγχειρητικός χρόνος υπολογίζεται σε 6-8 εβδομάδες ακινητοποίησης. Δεν αφήνει καμιά αναπηρία.

5. Υπεξάρθρημα στερνοκλειδικής

Είναι μία αρκετά συχνή βλάβη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όπου εμφανίζεται μία διόγκωση στη μία πλευρά του στέρνου, χωρίς συνήθως να προϋπάρξει κάποια βίαιη κίνηση. Προκαλεί ανησυχία λόγω της παραμόρφωσης πάνω από το στήθος.

Δεν χρειάζεται αντιμετώπιση. Αν προκαλέσει πόνο, μπορεί να αντιμετωπισθεί με ένεση κορτιζόνης.

6. Κάταγμα-εξάρθρημα του ώμου

Στη διάρκεια ενός πεσίματος και βάζοντας το χέρι για να προστατευθούμε, αντί να συμβεί κάταγμα στον καρπό (βλέπε κάταγμα καρπού) συμβαίνει συχνά κάταγμα στον ώμο, δηλαδή στην κεφαλή του βραχιονίου οστού

Ο τραυματισμένος νοιώθει ισχυρό πόνο στον ώμο και αδυνατεί να κάνει τις φυσιολογικές κινήσεις του ώμου, δηλαδή άρση και στροφές

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ότι κρατάει το χέρι κολλημένο στο σώμα του.

Έλεγχος

Προσπαθώντας ν΄ ανοίξουμε το χέρι από τον καρπό, ο τραυματισμένος πονάει πολύ και μερικές φορές ακούει και «κριγμό» από το σπασμένο κόκκαλο. Άρα έχει κάταγμα.

Αντιμετώπιση

Όταν θεωρήσουμε με τον έλεγχο που κάνουμε ότι είναι κάταγμα, χρειάζεται ακινητοποίηση. Κρεμάμε το χέρι σ΄ ένα μαντήλι (προσέχουμε ο αγκώνας να βρίσκεται χαμηλότερα από το χέρι – δηλαδή το χέρι να βλέπει τον απέναντι μαστό) και σταθεροποιούμε το κρεμασμένο χέρι με μια ζώνη γύρω από τον θώρακα.

Πηγαίνουμε σε νοσοκομείο για ακτινογραφία.

Εάν το κάταγμα δεν έχει «φύγει» από τη θέση του, χρειάζεται να είναι κρεμασμένο για έξι εβδομάδες.

Κάνουμε όμως αιωρήσεις όπως στην περιαρθρίτιδα (1.000 την ημέρα) για να μην πάθει ο ώμος αγκύλωση.

Εάν το κάταγμα έχει «φύγει» χρειάζεται εγχείρηση. Σήμερα υπάρχουν μοντέρνοι τρόποι αντιμετώπισης των καταγμάτων του ώμου με πολύ μικρή τομή και άμεση κινητοποίηση του χεριού.

Στο εξάρθρημα, η κεφαλή του βραχιονίου «βγαίνει» από τη θέση της. Συνήθως όχι σε πτώση αλλά σε τράβηγμ, ή σε υπερβολική έξω στροφή (π.χ. όταν προσπαθεί το χέρι σε ανάταση ν΄αποκρούσει μπάλλα). Στο εξάρθρημα του ώμου το χέρι ο τραυματίας δεν το κρατάει «κολλημένο» στο σώμα του. Το κρατάει σε απόσταση και ο πόνος είναι αφόρητος.

Στον έλεγχο δεν μπορούμε να το φέρουμε ν΄ ακουμπήσει στον κορμό, ενώ γυρίζει με σχετικό πόνο. Χαρακτηριστικό του εξαρθρήματος είναι ότι λείπει η «στρογγυλάδα» του ώμου.

Το εξάρθρημα (όταν είμαστε βέβαιοι από την εξέταση) χρειάζεται άμεση ανάταξη. Αυτό γίνεται εύκολα τις πρώτες ώρες και όσο παρέρχεται ο χρόνος καθίσταται δυσκολότερο.

Ξαπλώνουμε τον τραυματία γυμνό από τη μέση κι επάνω, ανάσκελα ώστε το χέρι του βρίσκεται εντός κρεβατιού.

Συγκρατούμε το χέρι στη θέση που τον ανακουφίζει, δηλαδή μακριά από το σώμα του και αρχίζουμε να γυρίζουμε αργά το χέρι προς τα πίσω (προς το κεφάλι).

Τον βεβαιώνουμε ότι δεν θα πονέσει, για να παραμείνει ήρεμος και συνεργάσιμος. Το χέρι πρέπει να γυρίσει πίσω μέχρι να φτάσει κάτω από το επίπεδο του σώματος. Ο αγκώνας κρατιέται σε ορθή γωνία. Όταν το χέρι φτάσει σ΄ αυτή τη θέση, ασκούμε έλξη με τα δυο μας χέρια και φέρνουμε το χέρι απότομα πίσω προς το σώμα, ενώ την ίδια στιγμή κάποιος που βοηθάει πιέζει με το χέρι του στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου όπου η εξαρθρωμένη κεφαλή είναι ψηλαφητή

Φέρνοντας το χέρι απότομα προς τα μέσα και κάτω, ενώ ο βοηθός πιέζει την κεφαλή, ακούγεται ένας «γδούπος»: η κεφαλή μπαίνει στη θέση της και ο αγωνιώδης πόνος του τραυματία περνάει απότομα. Οπτικά επανέρχεται η «στρογγυλάδα» του ώμου που είχε χαθεί. Στη συνέχεια το χέρι ακινητοποιείται στον θώρακα, για έξι εβδομάδες.

Αυτό είναι απαραίτητο για να μην ξανασυμβεί (καθ΄ έξην εξάρθρημα του ώμου). Στο καθ΄ έξην εξάρθρημα ο ώμος βγαίνει με το παραμικρό, π.χ. αν βάλουμε το χέρι κάτω από το μαξιλάρι. Το καθ΄ έξην εξάρθρημα θεραπεύεται μόνο χειρουργικά (με αρθροσκόπηση). Χρειάζεται μετεγχειρητικά πάλι έξι εβδομάδες ακινητοποίηση και δώδεκα εβδομάδες φυσιοθεραπεία.

Λέξεις κλειδιά:
- αρθρίτιδα ώμου
- βλάβη επιχειλίου χόνδρου
- ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου
- ρήξη υπερακανθίου
- κάταγμα κεφαλής βραχιονίου
- εξάρθρημα κεφαλής βραχιονίου
- εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής
- εξάρθρημα στερνοκλειδικής
- αρθροσκόπηση ώμου

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

53
σχόλια
 1. avatar Λινδα

  Γιατρε εχω πολι πονο στον αυχενα εχω κανι φισιοτεραπιες εχω παρει μιοχαλαροτικα χαπια και πολλα αλλα εδω και ενα χρονο αλλα τωρα ειμαι καλιτερα λιγο . το προβλιμα ειναι οτι δεν μπορο να στριψο το κεφαλι αριτερα και με ποναει και με ποιανι οταν περπαταω εστο για λιγο

  1. avatar ivlachos

   Τί ηλικία; Τί βρέθηκε στην κλινική εξέταση;

 2. avatar Ιωαννου νεκταριος

  Μετα απο αρθροσκοπηση στον ωμο για βλαβη με οστεοφυτο σε ποσο καιρο δεν θα νιωθω πονο και θα μπορω να δουλεψω?

  1. avatar ivlachos

   Να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας.

 3. avatar Ατσαβες

  Εχω καταγμα υποκεφαλικο. Μικρη παρεκτοπιση. Θα προτιμουσα επεμβαση απο συντηρηση επειδη φοβαμαι μην κολλησει στραβα ή χαλαρά. Τι προτεινετε;

  1. avatar ivlachos

   Τί ηλικία;

   1. avatar Ατσαβες

    56.απο τροχαιο, γενικα εχω καλο μυοσκελετικο

 4. avatar ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΧΩ ΗΠΙΑ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΟΜΟΠΛΑΤΗ, ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΙΑΤΡΟ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟΕΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕ

  Δ

  1. avatar ivlachos

   Ποιό είναι το ερώτημα;

 5. avatar Αβροκομη Καννα

  Καλησπερα η μαγνητικη εδειξε,σημαντικη τενοντοπαθεια στροφικου πεταλου κ εικονα εκτεταμενης μερικης ρηξης υπερακανθιου. Sprain κατω γληνοβραχιονιου συνδεσμου κ περιορισμενης εκτασης στοιχεια συμφιτικης θυλακιτιδας. Ο γιατρος ειπε εγχειρηση που δεν μπορω λογω δουλειας,η PRP 3 θεραπειες κ μετα θα μου δειξει ασκησεις. Νομιζετε οτι το PRP μπορει να βοηθησει,την κατασταση για πιο γρηγορη αποθεραπεια? Ρωτω γιατι το κοστος ειναι λιγο μεγαλο,κ δεν πιστευουν ολοι οι ορθοπεδικοι σε αυτη τη θεραπεια. Θα με βοηθησει? Η μπορω κ μονο με ασκησεις να επαναφερω το χερι μου σε καλη κατασταση?

  1. avatar ivlachos

   Το PRP και μετά ασκήσεις βοηθάει (αλλά δεν χρειάζονται 3 PRP!!! - μόνο ένα!)

 6. avatar Αβροκομη Καννα

  Καλησπερα. Το συμπερασμα της μαγνητικης ωμου,γραφει,σημαντικη τενοντοπαθεια στροφικου πεταλου κ εικονα εκτεταμενης μερικης ρηξης υπερακανθιου. Sprain κατω γληνοβραχιονιου συνδεσμου κ περιορισμενης εκτασης στοιχεια συμφητικης θυλακιτιδας. Ο γιατρος μου ειπε εγχειρηση που λογω δουλειας δεν μπορω,η prp την αυτολογη θεραπεια (3θεραπειες) μετα ασκησεις. Νομιζετε οτι η αυτολογη μπορει να βοηθησει εστω στην τενοντιτιδα?

 7. avatar Κωνσταντίνα καραγρηγοριου

  Γιατρέ σας έστειλα πριν ένα μην.ήθελα να πω ότι αυτή την στιγμή είμαι σε ένα μικρό νησί στα Κανάρια κάτι σαν (ναυαγός ) κ θα είμαι εδώ μέχρι Απρίλιο κ δεν είναι εύκολο να κάνω εγχείριση.αλλά Θέλω να μου πείτε την γνώμη σας κ να μου δώσετε ην συμβουλή σας.απλά δεν Θέλω να να μου ξαναβγεί κ ούτε να ξανααισθανθω αυτό τον πόνο. Κ εάν σας είναι πιο εύκολο στείλτε μου μην. What\'s app. Η viper. Στο κινητό[...] Ότι σας βολεύει απλά βοηθείστε με .Κ πάλι σας Ευχαριστώ καλές γιορτές

  1. avatar ivlachos

   Αποφύγετε τις κινήσεις έξω στροφής.

 8. avatar Κωνσταντίνα καραγρηγοριου

  Γεια σας γιατρέ θα ήθελα την βοήθεια σας σας παρακαλω, με λένε Κωνσταντίνα κ είναι 39 ετών μου έχει βγει ο ωμός5 φορές από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα κ της 5 τον έβαλα μόνη μου βγαίνει αν συκοσο το χέρι μου επανω από τον ώμο,σήμερα μου ξαναβγηκε κ ήταν χειρότερα από της άλλες φορές.τι να κάνω ??????Μπορεί να φτιάξει μόνο του αν δεν κάνω εγχείρηση???ο γιατρός μου είπε για εγχείριση,να πω ότι η δουλειά μου είναι χορεύτρια κ διδασκο pole dancing αυτό συμαινη ότι καταπονο πολλή το σώμα μου έκανα μαγνητική κ τα ευρηματα έδειξαν ( το ακρομιο εμφανίζει τύπου Ι διαμόρφωση με ήπια ανωμαλία παρυφησ στην κάτω ενώ επιφάνεια του ,ρήξη τυ προσθιου κάτω επιχειλιου χοντρού της ωμογληνησ με σύνοδο εντόπιση ενο υποφλιοδεσ οίδημα συστοιχα μικρές υγρικεσ συλλογές στον υποδελτιοειδικα _υπακρωμιακο και υποκορακοειδη θυλακο καθώς κ στη γληνοβραχιονιο άρθρωση κ το ελυτρο του τενοντοσ μακράς κεφαλής του δικεφαλου βραχιονιου μυός. Πείτε μου σας παρακαλώ τι να κάνω?????!!!!!!κ αν κάνω εγχείριση θα μπορώ να κάνω ότι έκανα κ πριν το πάθω???????σας Ευχαριστώ πολλή

  1. avatar ivlachos

   Είστε υποχρεωμένη να χειρουργηθείτε και λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Βρείτε απλώς ορθοπαιδικό που να ασχολείται με τον ώμο.

  2. avatar Γιώτα από Λαμία.

   Διάβασα αυτά που εγραφες στο γιατρό και με συγγινισες. Το έχω περάσει κι εγώ. Έπαθα επιληπτικη κρίση όταν το πρώτο μου παιδί ήταν ενός έτους. Βέβαια οι κρίσεις είχαν αρχησει στον τρίτο μηνα περίπου αλλά έγινε ποιο σοβαρά όταν γεννήθηκε το παιδί. Μου βγήκε 16φορες. Στο τέλος χρειαζόταν να μένω με ολική νάρκωση στο χειρουργείο για να το βάλουν. Έχω περάσει πολύ πόνο. Το μόνο που σου λέω είναι να το κάνεις το χειρουργείο μη το φοβασε. Μετά θα είσαι καλύτερα από πριν. Μια φίλη μου με το ίδιο πρόβλημα το χειρουργισε λαπαροσκοπικα και μέσα σε μια βδομάδα περίπου πήγε στη δουλειά της. Ότι θες αν δε το έχεις κάνει μπορείς να με ρωτήσεις. Υγεία σου εύχομαι.

 9. avatar Νικος παν

  Καλησπερα.προσπαθωντας να.ανεβω στο φορτηγο κρατηθηκα απο το δεξι μου χερι.ενιωσα ενα πονο τραβηγμα τι οποιο συνεχιστηκε για δυο μερες κανοντας ολες τις κινησεις.μετα τις δυο μερες δεν.μπορουσα να σηκωσω το χερι μου πανω απο το υψος του στηθους κ αν το σηκωνα επεφτε.εκανα μαγνητική καμια ρηξη τενοντα ο χονδρος χωρις αλλοιωσεση απλα εγραφε κατι για χρόνια τενοντιτιδα κ οτι πασχω απο εκφυλιστικη αρθοπαθεια.ο γιατρος ασχετα με την μαγνητικη πιστευει οτι εχει κοπει τενοντας.θα κανουμε μια εβδομαδα φυσιοθεραπεία κ βλεπουμε.πονο δεν νιωθω ισως λιγο καψιμο καποιες στιγμες;ειμαι 58.τι πιστευεται;υπαρχει περιπτωση να μην φαινεται στη μαγνητικη η ρηξη;;Ευχαριστώ πολυ

  1. avatar ivlachos

   Η ρήξη ή υπάρχει και φαίνεται στην μαγνητική, ή δεν υπάρχει.
   Άρα έχετε τενοντίτιδα και χρειάζεστε μία ένεση (αλλά στον τένοντα).

 10. avatar Γιωργος Σιακ.

  Γεια σας γιατρε. Εδω και 4-5 μηνες εχω ενοχλησεις στον αριστερο ωμο και γύρω απ\'αυτον μετα απο μια ασκηση που εκανα σε οργανο γυμναστικης.Δεν υπαρχει τρομερος πονος,ειναι ελαφρυς.Λιγο περισσοτερος πονος εμφανιζεται οταν σηκωνω αντικιμενα που ειναι καπως βαρετα.Μπορω να κανω πολλα πραγματα,την νυχτα κοιμαμαι χωρις να με επηρεασει αλλα με επηρεαζει συνεχως,εννοω νοιωθω ενοχλησεις,οχι τοσο πονο,ανησυχω λογω του εχουν περασει 4-5 μηνες και ακομη με ενοχλει.Τι μπορω να κανω; Ευχαριστω.

  1. avatar ivlachos

   Ασκήσεις χαλάρωσης/αιώρησης (μύλος) σκυμμένος εμπρός και ενδυνάμωση των μυών ώμου με \"πράσινο λάστιχο\"

 11. avatar Vali

  Γεια σας γιατρε.Ο γιατρος μου μου εχει πει οτι εχω δυο τραυματισμενα τεντονες στο ωμο.Τι να κανω.

  1. avatar ivlachos

   Ασκήσεις αιώρησης (1000 την ημέρα)

 12. avatar ΚΥΡΙΆΚΟΣ_26

  Ειχα βγάλει τον αριστερο ώμο μου τελείως από χτύπημα πριν 4 χρονια και μου τον ξανά έβαλε στη θέση του ο γιατρός στο νοσοκομείο και για 2 μήνες το χα δεμενο και δε ξαναβγηκε.
  Πριν 1 βδομάδα στη θάλασσα οπως κολυμπούσα άνοιξα πολύ το χέρι μου και βγήκε πάλι και πόνεσα αρκετά αλλα κατάφερα οταν βγηκα με μια κίνηση που εκανα προς τα πίσω και ξανά μπήκε στη θέση του και ο πονος περασε κ σταδιακά σε 3_4 μερες μου περασε τελείως
  ΘΕΛΩ να ρωτήσω αν χρειάζεται να ξανακάνω ακτινογραφία αν κ δε πονάω?
  Και επισης αν η δεύτερη φορά που βγηκε κ τον έβαλα μόνος μου θεωρείται ως υπερξαρθρημα ή εξαρθρημα ? γιατί στο εξαρθρημα ξερω οτι δε θα μπορούσα να το επαναφέρω μόνος

  Ευχαριστώ πολύ

  1. avatar ivlachos

   Εφ΄όσον ξαναβγήκε μόνο του στη θάλασσα, θεωρείται \"καθ΄έξην εξάρθρημα\" και χρειάζεται εγχείρηση (αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική)

 13. avatar Βαλαντης7

  Εγώ έχω πάθει ρηξη στο χονδρο πρέπει να δεσω το χερι μ?

  1. avatar ivlachos

   Πονάτε; Έχετε MRI; (όχι δέσιμο!!)

 14. avatar Alexakis33

  Εκανα γυμναστική και μετα και όταν σταματισα μετα απο 15-20 λεπτά εκανα μια πόλυ απότομη κίνηση προς τα πάνω και νε βγήκε ο ομος Και τον έβαλα στη θέση του πιάνοντας το γόνατό μου και τώρα το έχω δεμένο υπάρχει πιθανότητα να μην ξαναβγεί..... Ευχαριστώ

  1. avatar ivlachos

   Πρέπει να μείνει δεμένο (χωρίς κίνηση) για 1 1/2 μήνα, μήπως και δεν ξαναβγεί.

 15. avatar Σοφια Σοφακι

  Γεια σας μια ερωτιση τι κανουμε οταν κοβοντε ι τεντονες του ωμμου

  1. avatar ivlachos

   Εξαρτάται από την ηλικία και την δυνατότητα του ώμου να σηκωθεί το χέρι πάνω από το κεφάλι

 16. avatar Γιάννα Μαρία

  Γιατρέ Καλησπέρα έχω πόνο στην κλειδα εδώ και 15 μέρες όταν φέρνω μπροστά τους ώμους πονάει αρκετά ευχάριστο

  1. avatar ivlachos

   Τί ηλικία έχετε; Υπάρχει εμφανής διόγκωση;

 17. avatar Αννα Ευβοια

  εχω ολικη ριξη υπερακανθιου ο γιατρος εδω λεει να μου κανει ενεση με τα δικα μου αιμοπεταλια θα δω αποτελεσμα ?αιμοπεταλια

  1. avatar ivlachos

   Εάν η ρήξη είναι μερική, ναι.

 18. avatar Αννυ Τσιάπα

  Γιατρέ σας έστειλα νωρίτερα κάποιο ερώτημα, αλλά ξέχασα να σας προσθέσω την ηλικία μου, είμαι 67 χρόνων..

 19. avatar Αννυ Τσιάπα

  Είχα και έχω μια έλλειψη δύναμης στα χέρια - ενώ έχω καταπληκτική δεξιότητα. Πριν 20 χρόνια είχα περάσει μια περιαθρίτιδα που κράτησε μήνες.. Ωστόσο, επειδή είμαι κινητικός άνθρωπος, δεν κάθομαι σε ησυχία. Το Πάσχα στο εξοχικό, μετά από αρκετό πόνο στον δεξί μου ώμο για καμμιά δεκαριά μέρες, υποχώρησε μεν ο πόνος, ωστόσο προέκυψε ένα αίσθημα ότι, κάποιες στιγμές, σαν το χέρι μου να θέλει να παραλύσει. Όχι εντελώς, αλλά ξεκινάει από τον ώμο και επεκτείνεται προς την άκρη του χεριού μια αίσθηση ότι κάποιος το τραβάει προς τα κάτω.. Να πάω για μαγνητική?
  Υ.Γ. Πρέπει να σας πω ότι το 2011 χειρουργήθηκα από καρκίνο του αριστερού μαστού (τεταρτεκτομή), με χημεία και ακτινοβολίες, όμως όλες οι εξετάσεις μου μέχρι τώρα βγαίνουν πεντακάθαρες..

  1. avatar ivlachos

   Να κάνετε πρώτα ασκήσεις αιωρήσεως (ίδε θέμα \"σύνδρομο υπερακανθίου\")

 20. avatar PorschiaCy

  Είχα κάταγμα βραχιονίου αριστερού οστού πριν από 8 μήνες μετά από πτώση από ψηλά με το χέρι πάνω! Ακολουθήθηκε η συντηρητική θεραπεία και έφτασα με επώδυνους πόνους φυσικοθεραπείας να μπορώ να κάνω όλες τις λειτουργικές κινήσεις που χρειάζεται για μια φυσιολογική ζωή (ακόμη χρειάζεται φυσικοθεραπεία για να παίρνω το χέρι πίσω). Η κεφαλή του βραχιόνιου οστού δεν είναι τελείως στην θέση της γι’ αυτό δυσκολεύομαι να τελειοποιήσω σωστά μια άρση ή μια στροφή… Δεν με δυσκολεύει στην καθημερινότητα… Υπάρχει και μια πρόσκρουση όπως λέει ο γιατρός στο νόμο και χρειάζομαι λέει εγχείρηση… Δεν πονάω πια και μπορώ να κάνω και push ups, Pilates με reformer και πολλές άλλες γυμναστικές ασκήσεις… Αν υπήρχε βλάβη στον τένοντα (πρόσκρουση στον ώμο) εδώ και 8 μήνες δεν θα μου έκανε πρόβλημα? Δεν έχω πρόβλημα τένοντα προς το παρόν και ούτε πονάω! Πιστεύεται ότι μετά από 8 μήνες πόνου και ταλαιπωρίας χρειάζεται να κάνω εγχείρηση?

  1. avatar ivlachos

   Εάν δεν πονάτε, όχι.

   1. avatar PorschiaCy

    Σας ευχαριστώ πολύ για την Ιατρική σας γνωμάτευση! Είστε ο 3 γιατρός που μου λέει την ίδια απάντηση, γι’ αυτό νιώθω σιγουριά ότι τώρα διαπράττω τη σωστή απόφαση μόνο και εφόσον υπάρξει πρόβλημα πόνου στον μέλλον να κάνω μαγνητική τομογραφία ίσως να προχωρήσω σε εγχείρηση…! Ο Θεός να σας έχει καλά!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει