Άλλη μία ευεργετική ιδιότητα της κοινής ασπιρίνης κατέγραψαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας. Όπως διαπίστωσαν, μπορεί να βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο οι άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ασθενείς- που είχαν ήδη χειρουργηθεί ή είχαν υποβληθεί σε ακτινοβολίες- έπαιρναν ασπιρίνη ή άλλο αντιπηκτικό φάρμακο για το αίμα τους, είχαν 4% πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη μετά από δέκα χρόνια, έναντι πιθανότητας 10% για τους άνδρες που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

«Η έρευνα δείχνει ότι τα αντιπηκτικά μπορεί να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης. «Αν η κυριότερη επίδραση των αντιπηκτικών είναι να εμποδίζουν την μετάσταση του όγκου, αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί προηγούμενες κλινικές δοκιμές με αντιπηκτικά εμφάνισαν ανάμικτα αποτελέσματα, αφού οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ήδη μετάσταση. Αν ο καρκίνος έχει ήδη εμφανίσει μετάσταση, τότε τα αντιπηκτικά μπορεί να μην είναι εξίσου επωφελή», πρόσθεσε.

Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 5.300 ανδρών (από τους οποίους σχεδόν 2.000 έπαιρναν αντιπηκτικά), στους οποίους ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί πέρα από τον προστατικό αδένα. Διαπιστώθηκε ότι, μετά από χρόνια, όσοι έπαιρναν ασπιρίνη και τα άλλα αντιπηκτικά είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες μετάστασης και άρα ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι, από όλα τα αντιπηκτικά, η ασπιρίνη έχει την μεγαλύτερη προστατευτική δράση. Επισήμαναν ωστόσο πως θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες πριν η ασπιρίνη προστεθεί επισήμως στο «οπλοστάσιο» της θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.