Σε ερωτήσεις που αφορούν τον κορονοϊο απάντησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Παρασκευής ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα εμβόλια εξήγησε πως θα υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες και πως εκεί που θα δοκιμαστούν θα πρέπει να υπάρχει ενεργή επιδημία. «Είναι δύσκολος ο σχεδιασμός του» ανέφερε και εξήγησε πως πρέπει να δίνεται βάση στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ώστε να βλέπουμε πόσες από τις επαφές τους έχουν κορονοϊό, να ανοίξει η ομπρέλα και να κυνηγηθεί ο ιός μέσα στην κοινωνία».

«Η δύσπνοια είναι το χειρότερο σύμπτωμα, δείχνει πως κάποιος πρέπει να πάει άμεσα στο νοσοκομείο» δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εάν βοηθούν τον οργανισμό και συγκεκριμένα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τα συμπληρώματα βιταμινών εξήγησε πως βοηθούν κυρίως τα άτομα που έχουν έλλειψη και σημείωσε πως για παράδειγμα μεγάλο ποσοστό της βιταμίνης C που περιέχουν τα σκευάσματα αποβάλλεται με την ούρηση.

«Το να παίρνει κάποιος πολλές βιταμίνες δεν θα του δώσει κάποιο πλεονέκτημα» είπε.

«Εάν βάλουμε στο μυαλό μας πως ευπαθείς ομάδες είναι οι καρδιοπαθείς, διαβητικοί, οι υποτασικοί και έχει αρχίσει να συζητείται και η παχυσαρκία, μια ισορροπημένη διατροφή σε βάθος χρόνου βοηθάει πολύ» σημείωσε.

«Όσοι προσέχουν το καρδιοαγγειακό τους σύστημα, τρέχουν, προσέχουν το βάρος και τις συνήθειές τους βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο» ανέφερε.

«Ειδικά οι άνθρωποι που έχουν ΧΑΠ άμα συνεχίσουν να καπνίζουν είναι δεδομένο πως θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Εάν μπορέσουν να το κόψουν ακόμη και σήμερα το κέρδος που θα έχουν τους επόμενους δύο μήνες μπορεί να είναι σημαντικό» εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.