Ένα γραμμικό επιταχυντή, που ολοκληρώνει τις πιο περίπλοκες θεραπείες καρκινοπαθών μέσα σε 2 λεπτά και ένα σύστημα ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci, αποκτά το Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ η οποία αποτελεί τμήμα της συνολικής επένδυσης των 10 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει για την προσεχή τριετία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών.

Ο γραμμικός επιταχυντής Trilogy αντιμετωπίζει κάθε μορφή καρκίνου με ακρίβεια κάτω του χιλιοστού χωρίς να επιβαρύνει τους γύρω υγιείς ιστούς, ενώ επιτρέπει θεραπείες ακόμη και σε περιπτώσεις καρκίνου των πνευμόνων και μεταστάσεων στον εγκέφαλο, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Γεώργιος Αποστολόπουλος.

Το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci θα λειτουργήσει σε ένα μήνα. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος υπάρχουν 4-5 τέτοια συστήματα σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων το ένα σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος του ομίλου Ιατρικού Αθηνών διέψευσε τις φήμες που θέλουν το Ιατρικό Διαβαλκανικό να πωλείται ή να κλείνει, τονίζοντας μάλιστα ότι το σύνολο των επενδύσεων στην προσεχή τριετία θα φτάσει στα 10 εκατ.
«Είμαστε ο πιο υγιής όμιλος υγείας στην Ελλάδα και δεν έχουμε λόγo να αποεπενδύσουμε τη στιγμή που η επένδυσή μας στη Βόρεια Ελλάδα πάει καλά», τόνισε.

Κάνοντας απολογισμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού ανέφερε ότι ο όμιλος επένδυσε σε αυτό 150 εκατ. ευρώ, δημιούργησε 1.000 νέες θέσεις εργασίας, κατέβαλε συνολικά 200 εκατ. σε δαπάνες μισθοδοσίας και 100 εκατ. στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς να έχει πάρει καμία επιδότηση για το σύνολο της επένδυσης.

Τα κέρδη του Ιατρικού Διαβαλκανικού κατά το 2009 ανήλθαν στα 11 εκατ. ευρώ και ήταν κατά 20% λιγότερα από ό, τι το 2008. «Φέτος πάμε καλά αλλά όχι όσο πέρσι. Λόγω της κρίσης υπήρξε μια κάμψη 10% σε όλα τα μεγέθη», ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος. Εξάλλου, οι ασθενείς που… περίμενε το Ιατρικό Διαβαλκανικό από τις γειτονικές χώρες δεν ήρθαν, λόγω της οικονομικής αδυναμίας στις χώρες τις ΝΑ Ευρώπης.

Λόγω της κρίσης ο όμιλος αναγκάζεται να «παγώσει» προς το παρόν την επένδυση για την επέκταση του Ιατρικού Διαβαλκανικού που σχεδίαζε να κάνει σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων. Στα μελλοντικά σχέδια του ομίλου είναι η δημιουργία στην έκταση αυτή μιας ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής, όταν το επιτρέψει ο νόμος, καθώς και εξειδικευμένου κέντρου αποκατάστασης και αισθητικής ιατρικής.

Όσον αφορά τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε ότι από το 2005 μέχρι σήμερα ανήλθαν στα 80 εκατ. ευρώ.