Η καθημερινή επαφή με ένα πολύ δραστικό αέριο γνωστό ως όζον επιφάνειας εδάφους συνδέεται με αυξημένους δείκτες θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που συνέλεξε δεδομένα από περισσότερες από 400 πόλεις σε 20 χώρες του κόσμου.

Είναι η μεγαλύτερη τέτοια έρευνα που έγινε ποτέ.

Το όζον επιφάνειας εδάφους είναι ένα οξειδωτικό αέριο που πηγάζει από τις ανθρώπινες εκπομπές και υπάρχει κυρίως στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το Environmental Protection Agency των ΗΠΑ. Δημιουργείται όταν η ρύπανση αντιδρά με το ηλιακό φως και ερευνητικά είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειές του για την ανθρώπινη υγεία.

Για να εκτιμήσει τον δείκτη θανάτου που συνδέεται με την έκθεση στο όζον, η διεθνής επιστημονική ομάδα στράφηκε στο Multi-City Multi-Country Collaborative Research Network, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που μελετά τέτοιες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές μάς λένε πως 6.262 θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται ευθέως με την έκθεση στο όζον του εδάφους. Το 0,2% των συνολικών θανάτων στις πόλεις που ανέλυσαν δηλαδή.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η θνησιμότητα που συνδέεται με το όζον θα μπορούσε να περιοριστεί με αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας αέρα», καταλήγουν στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «British Medical Journal»…