Παχαίνετε ενώ καταναλώνετε τις ίδιες ποσότητες φαγητού; Μήπως κοιμάστε τα βράδια με αναμμένο το φως; Αμερικανοί επιστήμονες, μετά από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η έκθεση στο τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλάζει τον μεταβολισμό του ανθρώπου και συμβάλει στην αύξηση του βάρους του, ακόμη κι αν η ποσότητα της τροφής που καταναλώνει παραμένει ίδια.

Η μελέτη, υπό τον καθηγητή νευροεπιστημών και ψυχολογίας Ράντι Νέλσον και την ερευνήτρια Λόρα Φόνκεν του πανεπιστημίου του Οχάιο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε ένα αχνό φως τις νύχτες επί οκτώ εβδομάδες, αύξησαν το βάρος τους κατά 50% περισσότερο σε σχέση με τα άλλα ποντίκια που περνούσαν τα βράδια τους στο σκοτάδι, παρόλο που και οι δύο ομάδες ζώων είχαν το ίδιο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και έτρωγαν το ίδιο φαγητό. Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε ακόμα πιο δυνατό φως, έβαλαν ακόμα περισσότερα γραμμάρια βάρους.

Αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και από έρευνες σε ανθρώπους, τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα αποδειχτεί ότι η κατανάλωση φαγητού ειδικά τις νύχτες έχει μεγάλη επίπτωση στην παχυσαρκία, κυρίως αν συνδυάζεται με την καθιστική παρακολούθηση τηλεόρασης ή υπολογιστή μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξηγεί πιθανώς γιατί όσοι υποχρεωτικά εργάζονται νυχτερινές βάρδιες, είναι πιο επιρρεπείς στο διαβήτη και το έμφραγμα.