Εδώ και δεκαετίες, οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο ανέφεραν ένα περίεργο φαινόμενο.

Ότι έβλεπαν ριπές φωτός στα μάτια τους, ακόμα και με τα μάτια κλειστά, για κλάσματα του δευτερολέπτου.

Κι ενώ η επιστήμη είχε αρκετές θεωρίες για τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, επιβεβαιώθηκε τελικά πως είναι το φαινόμενο Τσερενκόφ ο υπαίτιος. Το ίδιο φαινόμενο δηλαδή που λαμβάνει χώρα μέσα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες κάτω από το νερό!

Η ακτινοβολία Τσερενκόφ, που πήρε το όνομά της από τον σοβιετικό και τιμημένο με Νόμπελ (1958) φυσικό Πάβελ Τσερενκόφ, είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται όταν ένα ηλεκτρικά φορτισμένο σωματίδιο περνά μέσα από ένα διηλεκτρικό μέσο με ταχύτητα μεγαλύτερη από την ταχύτητα φάσης του φωτός στο συγκεκριμένο μέσο.

Ανιχνεύεται από τη χαρακτηριστική γαλάζια λάμψη της καρδιάς ενός πυρηνικού αντιδραστήρα κάτω από το νερό.

Ερευνητές του Norris Cotton Cancer Center χρησιμοποίησαν καινοτόμα συστήματα καταγραφής εικόνας για να καταγράψουν το φαινόμενο.

Όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Radiation Oncology», πρόκειται για οφθαλμό ασθενούς που υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία και η εικόνα καταγράφηκε σε πραγματικό χρόνο για πρώτη ποτέ φορά στην επιστήμη.

Η έρευνα έχει μάλιστα και πρακτικές συνέπειες, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η ακτινοθεραπεία, ειδοποιώντας για παράδειγμα τον γιατρό αν η ακτινοβολία βρήκε τον στόχο της…