Ακτινοβολία Τσερενκόφ εντοπίστηκε για πρώτη φορά μέσα σε… ανθρώπινο μάτι

Η χαρακτηριστική γαλάζια λάμψη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο μέρος που θα περίμενες να τη δεις λιγότερο


ΥΓΕΙΑ
7:27
16/01/2020
Ακτινοβολία Τσερενκόφ εντοπίστηκε για πρώτη φορά μέσα σε… ανθρώπινο μάτι
1
loading

Εδώ και δεκαετίες, οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο ανέφεραν ένα περίεργο φαινόμενο.

Ότι έβλεπαν ριπές φωτός στα μάτια τους, ακόμα και με τα μάτια κλειστά, για κλάσματα του δευτερολέπτου.

Κι ενώ η επιστήμη είχε αρκετές θεωρίες για τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, επιβεβαιώθηκε τελικά πως είναι το φαινόμενο Τσερενκόφ ο υπαίτιος. Το ίδιο φαινόμενο δηλαδή που λαμβάνει χώρα μέσα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες κάτω από το νερό!

Η ακτινοβολία Τσερενκόφ, που πήρε το όνομά της από τον σοβιετικό και τιμημένο με Νόμπελ (1958) φυσικό Πάβελ Τσερενκόφ, είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται όταν ένα ηλεκτρικά φορτισμένο σωματίδιο περνά μέσα από ένα διηλεκτρικό μέσο με ταχύτητα μεγαλύτερη από την ταχύτητα φάσης του φωτός στο συγκεκριμένο μέσο.

Ανιχνεύεται από τη χαρακτηριστική γαλάζια λάμψη της καρδιάς ενός πυρηνικού αντιδραστήρα κάτω από το νερό.

Ερευνητές του Norris Cotton Cancer Center χρησιμοποίησαν καινοτόμα συστήματα καταγραφής εικόνας για να καταγράψουν το φαινόμενο.

Όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Radiation Oncology», πρόκειται για οφθαλμό ασθενούς που υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία και η εικόνα καταγράφηκε σε πραγματικό χρόνο για πρώτη ποτέ φορά στην επιστήμη.

Η έρευνα έχει μάλιστα και πρακτικές συνέπειες, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η ακτινοθεραπεία, ειδοποιώντας για παράδειγμα τον γιατρό αν η ακτινοβολία βρήκε τον στόχο της…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar cherenkov

    Η ακτινοβολια cherenkov εχει τρομερές εφαρμογές, από την κατασκευή αντιπυρηνικών μαγνητοασπίδων με αγώγιμα αέρια έως και πλανητικών μαγνητοσφαιρων όπως της Αφροδιτης, οπου η κβαντική αλληλεπίδραση νετρίνων με τα αέρια δημιουργούν μαγνητοσφαιρα πλησιόν του ηλίου χωρίς την υπάρξη μάγματος στον πυρηνα του πλανήτη!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει