Οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν σε πολλούς τομείς και όπως υποστηρίζει έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Βαρκελώνη, φαίνεται να διαφέρουν και στο γλυκαιμικό τους προφίλ.

Η καθηγήτρια Sarah Wild από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και συνάδελφοί της από τη Διεθνή Ομάδα για την Ποιότητα της Φροντίδας των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 αξιολόγησαν δεδομένα συνολικά 142.260 παιδιών και ενηλίκων ασθενών από 12 χώρες, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με διαβήτη τύπου 1 φαίνεται να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ωστόσο, μεταξύ αγοριών και κοριτσιών δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο συγκεκριμένο τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες ηλικίας 15-29 ετών είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) μεγαλύτερη ή ίση με 7,5% σε σχέση με τους άνδρες ίδιας ηλικίας και οι γυναίκες άνω των 30 ετών είχαν 6% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν το όριο αυτό.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στην ουσία αντικατοπτρίζει το μέσο όρο των τιμών του σακχάρου το τελευταίο τρίμηνο και στόχος είναι τα επίπεδά της να διατηρούνται στο 7% ή χαμηλότερα, καθώς τα υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Όπως δήλωσε η Sarah Wild «Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει διαφορές στο γλυκαιμικό προφίλ ανδρών και γυναικών. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης από τους άνδρες. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εξήγηση αυτή ή να βρεθεί κάποια άλλη».

Πηγή: vita.gr