Νέα έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αναφέρει ότι οι ημικρανίες μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ημικρανίες, από τις οποίες υποφέρει το 10 με 15% των ανθρώπων, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικών βλαβών, ανωμαλιών της λευκής ουσίας και του όγκου του εγκεφάλου, συγκριτικά με όσους δεν υποφέρουν από αυτές.

Μάλιστα η σύνδεση αυτή ήταν ακόμη πιο ισχυρή σε όσους πάσχουν από ημικρανίες με αύρα, εμφανίζοντας προειδοποιητικά σημάδια, προτού αρχίσουν να υποφέρουν από κεφαλαλγία.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Messoud Ashina, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παραδοσιακά οι ημικρανίες συσχετίζονταν με καλοήθεις ανωμαλίες χωρίς μακροχρόνιες συνέπειες για τον εγκέφαλο. Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι ενδέχεται να αλλοιώνουν μόνιμα τον εγκέφαλο, επηρεάζοντας την “κατασκευή” του ποικιλοτρόπως».

Ο ίδιος μελέτησε 19 έρευνες για να δει αν θα έβγαζε κάποιο συμπέρασμα αναφορικά με το αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις ημικρανίες και τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών, σιωπηλών ανωμαλιών ή μεταβολών στον όγκο του εγκεφάλου, εξετάζοντας μαγνητικές τομογραφίες ασθενών και συγκρίνοντάς τες με αντίστοιχες ανθρώπων που δεν έπασχαν από ημικρανίες.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ημικρανίες με αύρα αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης βλαβών στη λευκή ουσία του εγκεφάλου κατά 68%, ενώ οι ημικρανίες χωρίς αύρα κατά 34%, σε σχέση με όσους δεν υπέφεραν καθόλου από ημικρανίες.

Ακόμη, ο κίνδυνος εμφάνισης ανωμαλιών στον εγκέφαλο αυξανόταν κατά 44% για όσους έπασχαν από ημικρανίες με αύρα, ενώ παρατηρήθηκαν και μεταβολές στον όγκο του εγκεφάλου σε όσους έπασχαν από ημικρανίες (με αύρα ή χωρίς) συγκριτικά με όσους δεν υπέφεραν από κεφαλαλγίες.

Ο Dr Ashina ελπίζει ότι η μελέτη αυτή θα ρίξει λίγο περισσότερο φως στις μακροχρόνιες επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν οι ημικρανίες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology, υποστηρίζει ότι οι ημικρανίες είναι πιο συχνές στους ανθρώπους που κερδίζουν λίγα χρήματα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, στις γυναίκες ηλικίας 25-34 ετών, από ημικρανίες πάσχει το 20% των υψηλόμισθων, το 29% της μεσαίας τάξης και το 37% των γυναικών με χαμηλό εισόδημα.

Στην ίδια ηλικιακή ομάδα των ανδρών από ημικρανίες πάσχει το 5% των υψηλόμισθων, το 8% των ανδρών με μέσο εισόδημα και το 13% των χαμηλόμισθων.