Το μωρό σας γκρινιάζει και δείχνει να πονάει; Ίσως φταίει το φαγητό που καταναλώνετε. Φροντίστε να μην τρώτε τα παρακάτω:

Αλκοόλ
Οι ειδικοί προτείνουν την πλήρη αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη γαλουχία. Εάν όμως θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ, θα πρέπει να θυμάστε ότι ένα μικρό ποσοστό περνάει στο μητρικό γάλα.

Γαλακτοκομικά

Κάποια παιδιά έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και μπορεί να παρουσιάσουν αντιδράσεις στα αλλεργιογόνα που προέρχονται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που τρώτε εσείς και που εισέρχονται στο μητρικό γάλα. Τα συχνότερα συμπτώματα αλλεργίας ή δυσανεξίας στα γαλακτοκομικά είναι οι κολικοί, οι εμετοί και το έκζεμα και σπανιότερα η παρουσία αιμορραγικών κενώσεων.

Εσπεριδοειδή

Το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού είναι ακόμα ανώριμο και γι’ αυτό δυσκολεύεται να επεξεργαστεί κάποια συστατικά των εσπεριδοειδών. Αποτέλεσμα; Δείχνει εκνευρισμό, έχει αναγωγές ή και ερεθισμό στην περιοχή της πάνας.

Μέντα και δυόσμος
Θεωρείται ότι μειώνουν την ποσότητα του μητρικού γάλακτος, γι’ αυτό θα πρέπει να τα αποφεύγετε σε μεγάλες ποσότητες. Προσοχή επίσης στις καραμέλες για λαιμό που περιέχουν συμπυκνωμένα αιθέρια έλαια μέντας.

Καφές
Μπορείτε να απολαμβάνετε ένα με δύο φλιτζάνια, αλλά αν το παρακάνετε θα προκαλέσει εκνευρισμό στο μωρό.

Καυτερά φαγητά
Αν δεν συμφωνεί με τα έντονα καρικεύματα, προσθέσετε γεύση στα πιάτα σας χρησιμοποιώντας άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά που δεν «καίνε».

Σκόρδο
Δίνει στο μητρικό γάλα ιδιαίτερο άρωμα που μπορεί να μην αρέσει στο μωρό.

Φιστίκια
Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει τροφικές αλλεργίες, θα ήταν καλύτερα το μωρό να μην έρθει σε επαφή με τους αλλεργιογόνους παράγοντες που υπάρχουν στα φιστίκια και άλλους ξηρούς καρπούς.

Ψάρι

Δεν έχει να κάνει με τυχόν αλλεργίες ή δυσκολίες στην πέψη που μπορεί να προκληθούν στο μωρό, αλλά με το γεγονός ότι ο υδράργυρος που υπάρχει στα μεγάλα ψάρια απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Αυτά που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα μεγάλα σε μέγεθος ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο τόνος, ο καρχαρίας κ.λπ.

Το μυστικό
Η θηλάζουσα μητέρα δεν πρέπει να τρώει μόνο σούπες ή φαγητό νοσοκομείου. Κανείς δεν αντέχει μια τόσο περιοριστική διατροφή, χωρίς λόγο και αιτία, για παραπάνω από μερικές εβδομάδες. Μια ισορροπημένη, ομαλή διατροφή με φυσιολογική ποικιλία, ίδια με τη συνιστώμενη για τους ενήλικες είναι ό,τι χρειάζεται.

Πηγή: omorfamystika.gr