Εδώ και δεκαετίες αναρωτιούνται οι επιστήμονες ποια είναι η πραγματική λειτουργία της κλειτορίδας, καθώς η πεποίθηση που θέλει την ύπαρξή της αποκλειστικά για τη γυναικεία απόλαυση δεν συγκέντρωνε ποτέ πολλούς οπαδούς.

Και μια νέα έρευνα φωτίζει αυτό ακριβώς, υποδεικνύοντας πως το σχετικά άγνωστο όργανο διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διευκόλυνση της αναπαραγωγής.

Εξετάζοντας 15 μελέτες μεταξύ 1966-2017, επιστήμονες από το Σέφιλντ της Αγγλίας κατέληξαν πως ακριβώς επειδή παρέχει ηδονή, η διέγερση της κλειτορίδας καταλήγει σε φυσιολογικές αλλαγές στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκα που διευκολύνουν τη σύλληψη, μέσω καλύτερης γονιμοποίησης του ωαρίου.

Αυτό μας λένε στο άρθρο τους στο περιοδικό «Clinical Anatomy», πως η διέγερση της κλειτορίδας επιμηκύνει το αιδοίο και μετακινεί τον τράχηλο της μήτρας, διευκολύνοντας έτσι το ταξίδι του σπέρματος ως το ωάριο.

Ταυτοχρόνως, η κλειτοριδική διέγερση αυξάνει τη ροή του αίματος στο αιδοίο και επηρεάζει ακόμα και το pH, παράγοντες που συνδέονται αμφότεροι με την αναπαραγωγή.

«Όλες αυτές οι αλλαγές των γεννητικών οργάνων αποκτούν σπουδαία σημασία στην προώθηση της πιθανότητας αναπαραγωγικής επιτυχίας, ασχέτως πώς ή πότε διεγείρεται η κλειτορίδα, και αποκαλύπτουν την παραγνωρισμένη λειτουργία της στη σύλληψη», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Roy Levin.