Μια ιδιαίτερα υποσχόμενη θεραπεία απέναντι στον καρκίνο, ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αμερική. Πρόκειται για μια πειραματική μορφή ανοσοθεραπείας που βασίζεται σε γενετικά μεταλλαγμένα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.

Οι επιστήμονες με τη μέθοδο αυτή, κατάφεραν να σταματήσουν τη λεμφοβλαστική λευχαιμία σε πέντε ασθενείς και στην πλήρη εξαφάνιση των καρκινικών κυττάρων.

Αφού εξήγαγαν λευκά κύτταρα των ασθενών, οι ερευνητές εισήγαγαν σε αυτά ένα αντικαρκινικό γονίδιο. Έπειτα τα εμφύτευσαν ξανά στο σώμα των ασθενών. Το αποτέλεσμα ήταν τα κύτταρα να εντοπίζουν και να καταστρέψουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούσαν στο αίμα των ανθρώπων με λευχαιμία.

Η θεραπεία εφαρμόστηκε από τους ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου «Μεμόριαλ Σλόαν – Κέτερινγκ» της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Ρενιέ Μπρέντγιενς, σε πέντε ασθενείς οι οποίοι είχαν αρχικά κάνει χημειοθεραπεία. Ωστόσο, όπως συχνά συμβαίνει, η λευχαιμία επανήλθε, καθώς τα καρκινικά κύτταρα ανέπτυξαν την ικανότητα αντίστασης στα φάρμακα.

Οι υποτροπιάζοντες ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία κυττάρων Β, οι οποίοι αντιστέκονται πλέον στην χημειοθεραπεία, έχουν ιδιαίτερα κακή πρόγνωση μέσα λίγους μήνες από την υποτροπή, αλλά η νέα ανοσοθεραπεία κατάφερε να σταματήσει τη νόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μετά τη στοχευμένη θεραπεία, οι τέσσερις από τους πέντε ασθενείς έκαναν μεταμόσχευση μυελού των οστών και από αυτούς οι τρεις μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει σε πλήρη ύφεση για διάστημα πέντε έως 24 μηνών, ενώ ένας ασθενής πέθανε από επιπλοκές άσχετες με τη νέα θεραπεία.

Ωστόσο, θα χρειαστεί και άλλος χρόνος για να δουν οι επιστήμονες την εξέλιξη των άλλων τεσσάρων ασθενών και κατά πόσο η ύφεσή τους θα είναι μακρόχρονη ή, ακόμα, θα υπάρξει τελικά οριστική θεραπεία.

Επιπλέον, για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα αυτής της εστιασμένης ανοσοθεραπείας σε περισσότερους ασθενείς, προτού καταστεί δυνατό να χρησιμοποιηθεί ευρέως στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία κυττάρων Β, δήλωσε ο Ρενιέ Μπρέντγιενς.

Η νέα τεχνική -που ήδη έχει δώσει υποσχέσεις και για τη χρόνια μορφή της λευχαιμίας- πιθανώς δεν επιφέρει πλήρη θεραπεία από μόνη της, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια «γέφυρα», έως ότου οι ασθενείς κάνουν μια άλλη πιο ριζική θεραπεία, τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

Η συγκεκριμένη επιθετική σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου σκοτώνει πάνω από το 60% των ενήλικων ασθενών (έναντι 10-20% των παιδιών). Ήδη φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές θεραπείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη νέα τεχνική, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πιθανώς επίσης σε άλλες μορφές καρκίνου του αίματος και σε όγκους όπως στον προστάτη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.