Πώς επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή του άνδρα μετά τα 40

Ο Θάνος Ασκητής γράφει στο newsbeast.gr


ΥΓΕΙΑ
12:10
12/03/2013
Πώς επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή του άνδρα μετά τα 40
22
loading

Οι σωματικές αλλαγές που ακολουθούν τον χρόνο, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες που διαβαίνουν το κατώφλι των 40 ετών, είναι αναμενόμενο να επηρεάσουν την οργανική απαντητικότητά τους στα σεξουαλικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα το σεξ όσο μεγαλώνουμε να μην είναι το ίδιο σε σχέση με παλαιότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά γίνεται χειρότερο ή καλύτερο, απλά σημαίνει ότι αλλάζει.

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική ζωή στο ζευγάρι υπάρχει και μετά τα 40, τα 50, τα 60 ακόμα και τα 70 χρόνια και μπορεί να είναι εξίσου ή ακόμα και περισσότερο ικανοποιητική σε σχέση με νεότερες ηλικίες. Η σεξουαλική ζωή στην ηλικία αυτή χαρακτηρίζεται από αμοιβαιότητα, αισθησιασμό, τρυφερότητα και ποικιλομορφία. Αυτό που αξίζει να θυμόμαστε είναι ότι ένας άντρας και μία γυναίκα μετά τα 40 έχουν διαφορετικές σεξουαλικές ανάγκες και σεξουαλικά προβλήματα από ότι στην ηλικία των 20 και των 30.

H χρονική περίοδος μετά την ηλικία των 40 είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και για τον άνδρα, ο οποίος κάνει τον απολογισμό του «τι έχω καταφέρει μέχρι τώρα;». Έτσι ανάλογα με την πορεία του, διαμορφώνεται η αυτοεκτίμηση και η εικόνα που έχει για τον εαυτό του και αισθάνεται ότι ανταποκρίθηκε ή όχι στις απαιτήσεις και τους στόχους που είχε βάλει νεότερος.

Αξίζει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η σεξουαλική ζωή συνεχίζει να υπάρχει το ίδιο σημαντική για το ζευγάρι σε όλες τις ηλικίες και είναι ωφέλιμο να προσαρμόζεται στις αλλαγές που εμφανίζονται τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα με την πάροδο του χρόνου.

Ο άνδρας μετά τα 40 είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα ασθενειών όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη, υπέρταση, κ.α., οι οποίες είναι πιθανό να επηρεάσουν τη σεξουαλική του απαντητικότητα και λειτουργία. Για παράδειγμα ένας άνδρας με διαβήτη έχει 50% πιθανότητα να αναπτύξει διαταραχή στύσης μετά από 10 χρόνια της πάθησης. Αυτός είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που ο άνδρας μετά τα 40 χρειάζεται να κάνει συστηματικά προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο, ώστε να προλάβει τις παρενέργειες μιας πιθανής πάθησης στη σεξουαλική του λειτουργία.

Εκτός όμως από το παθολογικό, οργανικό κομμάτι, υπάρχουν αλλαγές και στη φυσιολογία του, έτσι ο άνδρας μετά τα 40 δεν διεγείρεται με την ευκολία ή με την ταχύτητα του παρελθόντος. Για παράδειγμα, ένας άνδρας στα 20 χρόνια του είναι φυσικό να αποκτούσε πολύ πιο γρήγορα στύση συγκριτικά με τα 45 του χρόνια. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι ο ρόλος της γυναίκας συντρόφου είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Αρκετές φορές, η γυναίκα είναι ωφέλιμο να αποκτά πιο ενεργό ρόλο και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη διέγερση του συντρόφου της. Αυτό έχει επίσης ως θετική συνέπεια τον εμπλουτισμό και την ποικιλομορφία στη σεξουαλική ζωή και απόλαυση του ζευγαριού. Σε γενικές γραμμές, το πέρασμα της ηλικίας των 40 ετών συνοδεύεται σε πολλούς άνδρες και από ελαφρά μείωση της σκληρότητας της στύσης τους, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στη διείσδυση ή στην απόλαυση.

Το χαρακτηριστικό της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας όμως που υπόκειται την μεγαλύτερη αλλαγή με την πάροδο της ηλικίας είναι η σταδιακή παράταση του χρονικού μεσοδιαστήματος ανάμεσα σε δύο σεξουαλικές επαφές. Το χρονικό αυτό διάστημα αποκαλείται «ανερέθιστη περίοδος» και υπάρχει μόνο στους άνδρες. Έτσι ενώ ένας άνδρας στα 23 μπορούσε μετά από 10λεπτά να έχει ξανά διέγερση ικανή για σεξουαλική επαφή, ο ίδιος άνδρας στα 45 του χρόνια μπορεί να χρειάζεται 1-4 ώρες, με το κατάλληλο βέβαιο ερέθισμα.

Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές έρχεται να προστεθεί και μια που για τα περισσότερα ζευγάρια αποτελεί θετική εξέλιξη, η αύξηση του χρόνο της διείσδυσης μέχρι την εκσπερμάτιση. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια στη σεξουαλική απόλαυση και για τους δύο, αφού ο άνδρας σε γενικές γραμμές αποκτάει καλύτερο έλεγχο της εκσπερμάτισής του με το πέρασμα των ετών.

Εκτός όμως από το τις βιολογικές αυτές αλλαγές, ο άνδρας μετά τα 40 συχνά έχει και πιο «εύθραυστη» ψυχολογία. Αισθάνεται περισσότερο ευάλωτος στις αλλαγές του χρόνου και έχει μεγαλύτερη ανάγκη για επιβεβαίωση στον επαγγελματικό, στον κοινωνικό, αλλά πολύ περισσότερο στον σεξουαλικό τομέα.

Έχοντας αντιληφθεί και παρατηρήσει τις βιολογικές αλλαγές στη σεξουαλική του έκφραση, αισθάνεται περισσότερο άγχος για τις σεξουαλικές του επιδόσεις και συχνά ζητάει την επιβεβαίωση της συντρόφου του, της οποίας ο ρόλος και η συμπεριφορά σε τέτοιες καταστάσεις είναι καταλυτικός. Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθεί να πάρει την επιβεβαίωση αυτή από άλλες μικρότερες γυναίκες, φλερτάροντας ή κάνοντας σεξ μαζί τους, τονώνοντας προσωρινά την αυτοπεποίθησή του και «ξανασυναρμολογώντας την θρυμματισμένη αυτοεικόνα του».

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Κουρούσιας Κυριάκος
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BA Psychology, REBT Fellow, Pg.Dip. Sex therapy

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar Σκυλοπνιχτρης

  Αναστρέψιμα τα γηρατειά σύμφωνα με τους επιστήμονες

 2. avatar Emy

  ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΛΟΥΣ ΠΕΝΗΝΤΑΡΗΔΕΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΕΛΙΔΑ! ΗΡΕΜΗΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ, ΕΙΝΑΙ ... ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΑΣ! ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!!!

 3. avatar Σκυλοπνιχτρης

  ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΝΕΙ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΗ ?

 4. avatar αλεξανδρος

  δεν κανεις τα κεφια των γυναικων "εισαι γαιδουρη,δεν με αγαπας"...κανεις τα κεφια τους " καλα τι αντρας εισαι εσυ που κανεις οτι σου λεω " ...ΑΝΤΕ ΒΓΑΛΕ ΑΚΡΗ ΤΩΡΑ ΕΣΥ....... 1 βδομαδα το μηνα εχει νευρα γιατι περιμενει περιοδο την επομενη γιατι εχει περιοδο την επομενη γιατι ειχε περιοδο κ την τεταρτη σου λεει " γιατι εχεις νευρα?? "

 5. avatar dim

  όταν έρθει εκείνη η ώρα (φτου φτου κ τέτοια) θα κουμπώσουμε κανά viagra κ ξανά προς τη δόξα τραβά..!!!

 6. avatar Elena

  Ο κ.Ασκητης εχει μια παλαιομοδιτικη αποψη περι ''επιβεβαιωσης''των αντρων..Δεν εχει αντιληφθει ,αν και ιδικος στον ερωτα,οτι οι εποχες εχουν αλλαξει,οπως ακριβως και οι γυναικες.Οι απαιτησεις λογω ηλικιας και των δυο,ειναι ακριβως ιδιες...Η διαφορα ηταν ,οτι τα προηγουμενα χρονια,οι αντρες τυχαιναν μεγαλης ανεκτικοτητας εκ μερους της κοινωνιας λογω,και της καταπιεσης των γυναικων.Στην εποχη ομως του facebook και του internet οι αναγκες λογω ηλικιας ,επιβεβαιωσεων κλπων!!ειναι απαραλακτες και διεκδικησιμες...Καλο ειναι ο κ.Ασκητης,να ..αλλαξει την κασετα περι διαφορας αναγκων των δυο φυλων!

  1. avatar RK

   Τα ένστικτα δεν γίνονται ποτέ παλιομοδίτικα...

  2. avatar ekata1965

   Φυσικά έχω ανάγκης επιβεβαίωσης,αλλά αν δεν μου την δίνει ο σύντροφος μου,δεν θα την βρω στο toy boy

 7. avatar Nick

  Το σέξ και η απεργία θέλουν διαρκεία

 8. avatar Emy

  Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΟΤΑΝ Ο ΣΥΝΤΠΟΦΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΙΑΝΤΑΡΗ! ΣΙΓΟΥΡΗ ΛΥΣΗ!!!

  1. avatar jaz

   Αντρες των 30 ειναι στην καλυτερη δεκαετια τους. Στα 40 γινονται προβληματικοι.

   1. avatar Emy

    ΕΕΕ ΛΑΘΟΣ ΠΛΗΚΤΡΟ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ!

   2. avatar Emy

    ΣΥΝΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ jaz , ΑΝΤΕ ΜΕΤΑ ΤΑ 50 ΛΕΩ ΕΓΩ ΚΑΚΥΤΕΡΑ!

  2. avatar Σκυλοπνιχτρης

   ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟΣ ΕΣΕΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΣΑΡΑ ?

   1. avatar Σκυλοπνιχτρης

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ.........

  3. avatar mazi_ta fagate

   Πόσες αρνητικές θέλεις να μαζέψεις, εε πόσες;

  4. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   το ιδιο ισχυει και για τον αντρα να εισαι σιγουρη. να τον αφησει η γυναικα του και να βρει καμια πιτσιρικα

   1. avatar Emy

    Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ .........ΛΕΦΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ! ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ, ΕΔΩ ΜΕΤΡΑΝΕ ΑΛΛΑ .... ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ, ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ....... ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ! ΠΕΙΡΑ, ΔΙΑΘΕΣΗ, ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ, ΚΑΙ ΑΛΛΑ....!!!!

    1. avatar Πολύ Δεξιός

     Τι μετράει κυρία Έμυ?
     Τίποτα απο όλα τα παραπάνω.
     Ένα μετράει:να του θυμίζετε του νεαρού την μητέρα του!
     Και ότι δεν μπορεί να κάνει στην μητέρα του το κάνει με εσάς.
     Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι όλα αυτά έχου ν φυσικά ημερομηνία λήξεως όταν σας βαρεθεί.
     Τι νομίζατε?
     Έρωτες, γάμοι και παιδιά?
     Γέλια πολλά!
     Ελάτε τώρα.
     Σοβαρευτείτε σας παρακλαώ υπάρχει είτε το θέλουμε είτε όχι και ο βιολογικός περιορισμός και ο περιορισμός της φύσεως.
     Τί πιστεύατε?
     Ότι ο φεμινισμός ξεγελάει την φύση και την βιολογία?
     Γέλια
     Ελάτε σας παρακαλώ.

 9. avatar john 73

  ΕΜΕΝΑ ΠΑΝΤΩΣ "ΣΗΚΩΝΕΙ" ΓΑΙΔΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ !!!

 10. avatar Emy

  ΝΑΙ! ΕΣΥ ΤΙ ΕΙΣΑΙ???

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει