Πώς η κρίση έσπασε το ταμπού για την ψυχική υγεία των Ελλήνων

Το ρεπορτάζ του BBC για τις επιπτώσεις της και η αλλαγή στη στάση της Εκκλησίας


ΥΓΕΙΑ
11:47
05/05/2019
Πώς η κρίση έσπασε το ταμπού για την ψυχική υγεία των Ελλήνων
9
loading

Στις συνέπειες που είχαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων εστιάζει το BBC σε ρεπορτάζ του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή η δοκιμασία «βοήθησε» να σπάσει ένα ταμπού στη χώρα μας.

Η ψυχική υγεία ήταν διαχρονικά ένα θέμα- ταμπού στην Ελλάδα, αλλά η δεκαετής οικονομική κρίση έκανε το ζήτημα πιο «ορατό», σημειώνει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου.

«Το ποσοστό του πληθυσμού που υπέφερε από κατάθλιψη για ένα μήνα ή περισσότερο ανέβηκε από 3,3% το 2008 σε 12,3% το 2013 και τα ποσοστά αυτοκτονιών εκτινάχθηκαν κατά 40%. Την ίδια εποχή, η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας περικόπηκε κατά πάνω από το μισό», σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

«Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η κοινωνία δεν έδινε προσοχή σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Κυριάκος Κατσαδώρος, ιδρυτής της «Κλίμακας», μη κυβερνητικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας. «Η κρίση έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που αγνοούνταν», συμπλήρωσε.

Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει η συντηρητική συμπεριφορά, σχολιάζει το BBC. «Το 2009, το 63,1% των Ελλήνων συμφωνούσαν με τη δήλωση ότι η κατάθλιψη είναι σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Ως το 2014, αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 36%», σημειώνει το δημοσίευμα. «Η κάλυψη των ΜΜΕ βοήθησε να υπογραμμιστεί η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ύφεση», σημειώνει ο διευθυντής του Αιγινήτειου, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

Μέσα από τις δικές τους εμπειρίες, οι Έλληνες άρχισαν να κατανοούν περισσότερο εκείνους που επηρεάζονται, δήλωσε νοσοκόμα του Αιγινήτειου στο BBC. «Μόλις χτύπησε η κρίση, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πληρώσουν ιδιωτικά ψυχολόγους και έπρεπε να έρθουν εδώ. Μπορούσαν να δουν μόνοι τους ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα», συμπλήρωσε.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η αλλαγή της στάσης της Εκκλησίας, δήλωσε ο κ. Κατσαδώρος, αναφορικά με το ότι θεωρείται αμαρτία η αυτοκτονία. «Ιερείς δεν κήδευαν ανθρώπους που είχαν βάλει τέλος στη ζωή τους. Γιατροί συχνά κατέγραφαν διαφορετική αιτία θανάτου, προκειμένου να προστατέψουν την οικογένεια από μια τέτοια ντροπή», συμπλήρωσε. Το αποτέλεσμα ήταν τα χαμηλά ποσοστά αυτοκτονιών της Ελλάδας να «συμπληρώνονται» από μεγάλο αριθμό δηλητηριάσεων ή πτώσεων από «ατύχημα», επισημαίνει το BBC. «Τώρα, οι νεαρότεροι ιερείς πιστεύουν ότι η Εκκλησία πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της αυτοκτονίας», τονίζει ο κ. Κατσαδώρος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar 1€

  Πριν τρωγατε τα λεφτα του μελλοντος αχρηστοι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ
  τωρα φατε των ελληνα του μελλοντος

 2. avatar Περίεργος.

  Ποιά "κρίση" ρε κυδώνια!
  Εχουμε ΥΠΕΡπλεόνασμα!
  Κοινώς,εχουμε ..στεί στα φράγκα!

 3. avatar γιάννης λύρας

  Διάβασα πολλές...[.......]...βλακείες εδώ μέσα, μπορώ να πω.
  Αν χρωστάς ένα σωρό λεφτά, δεν μπορεί κανένα ψυχοφάρμακο να απαλύνει τον πόνο σου, μη πω τη βλακεία σου.
  Μου αγόρασαν όλοι σπίτι με 250.000~300.000 Ευρώ συν ένα εξοχικό και πληρώνουν για δάνεια πάνω από 1000 Ευρώ το μήνα.
  Ποτέ δεν θα πρέπει να έχει δάνεια πάνω από το 15 τοις εκατό από τον καθαρό μισθό σου.
  Κι αν δεν βγαίνει μένεις στο ενοίκιο κι αν δεν βγαίνει αγοράζεις μεταχειρισμένο όχημα και με λίγα χρήματα, παλαιότατο, να μάλιστα παλαιότατο.
  Από το να τινάζεσαι από το κρεβάτι σου καλύτερα να μην έχεις ότι θα ήθελες, αλλά ότι σου πρέπει.
  Και όποιος αγοράζει καινούργιο σπίτι και αυτοκίνητο, να ΄χει υπόλοιπα χρήματα, τουλάχιστον στο διπλάσιο της αξίας των αγορών του.
  Δεν είναι δυνατόν να έχεις αυτοκίνητο των 30.000 Ευρώ και να έχεις υπόλοιπα στην τράπεζα 2.236,74 Ευρώ.
  Άρα, καλά τα παθαίνουν όσοι δεν προσέχουν και καλά κάνει και τους κυνηγάει η τράπεζα, διότι στο τέλος θα τα πάρουν από όσους δεν έκαναν τέτοιες [.....................] (το εντός αγκυλών στον πληθυντικό...εννοείται,διότι είναι πάμπολλοι).

  1. avatar Να αγιασει το πληκτρολόγιο σου

   Εμείς που κάνουμε κάθε μέρα το σκ.. παξιμάδι τι είμαστε; Κορόιδα; Ε μάλλον είμαστε και Μ..ς

 4. avatar Σκέτος

  Η Κρίση προκαλεί Κατάθλιψη και η Θρησκεία Ψύχωση.

 5. avatar Θεόs

  Όσο ο άνθρωπος απομακρύνεται από Εμένα τόσο θα πάσχει από κατάθλιψη και ψυχολογικά προβλήματα.
  Δείτε αυτό το πρότυπο πιστού, αυτο το τέκνο μου τη Λουκά, πως είναι δυνατόν αυτή να πάθει κατάθλιψη?

  1. avatar ti s

   το πρότυπο του πιστού είναι τύπου άγιος Παΐσιος
   αυτά που προβάλλουν τα μμε κατώτερου επιπέδου είναι για να γελάνε με τον εξευτελισμό κάποιου οι ....

 6. avatar losromi

  Συνάνθρωποι που ταλαιπωρείστε από ψυχολογικές κ συναισθηματικές διαταραχές, μη φοβάστε να το μοιραστείτε με εμπιστα πρόσωπα, μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από ψυχίατρο κ ψυχοθεραπευτή, μη φοβάστε αν χρειαστεί να πάρετε κάποια φάρμακα για όσο χρειαστεί. Λύσεις υπάρχουν και χωρίς να δώσετε 1€. Η "κλίμακα" όπως και άλλοι φορείς είναι δωρεάν κι έχουν εξαιρετικούς ειδικούς. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται κάποιον που θα τους βοηθάει να γνωρίσουν τον εαυτό τους, διότι περί αυτού πρόκειται. Όσο κι αν έχει χαθεί το νόημα της ζωής για κάποιους ανθρώπους, η λύση είναι πιο εύκολη απ' όσο νομίζουμε. Το συγχισμένο μας μυαλό μας εμποδίζει να δούμε αυτή την αισιόδοξη πραγματικότητα. Μην το βάζετε κάτω.

  1. avatar ψυχάκιας

   θα παω στον Κυμπουροπουλο πριν φυγει για ευρωβουλη

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει