Πολλοί  είναι οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν γνωστικά προβλήματα, αλλά σύμφωνα με  πρόσφατη αμερικανική μελέτη οι άνδρες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν προσωρινά κενά μνήμης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική έρευνα των επιστημόνων του Ερευνητικού Κέντρου της Κλινικής Μάγιο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, το 19% των ανδρών, ηλικίας 70 με 89 ετών, πάσχουν από την αποκαλούμενη «ελαφρά γνωστική έκπτωση», σε σύγκριση με το 14% των γυναικών.

Οι πάσχοντες από «ελαφρά γνωστική έκπτωση» έχουν προβλήματα μνήμης, αλλά μπορούν να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και γενικώς αντιλαμβάνονται ότι ξεχνούν.

Ο Δρ Ρόναλντ Πίτερσεν δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά γιατί η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία εμφανίζεται με όμοια συμπτώματα, επηρεάζει περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. «Η διαφορά στο φύλο ήταν κατά κάποιο τρόπο εντυπωσιακή για εμάς, γιατί οιπερισσότεροι θεωρούν ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες», δήλωσε ο Δρ Πίτερσεν στο Reuters Health.

Εκτιμάται ότι το 15% των πασχόντων από «ελαφρά γνωστική έκπτωση» καταλήγουν κάθε χρόνο με άνοια. Το ποσοστό αυτό στο συνολικό πληθυσμό αντιστοιχεί στο 1% με 2%.