Η λήψη μιας πολυβιταμίνης την ημέρα, στους άντρες 50 ετών και άνω, μπορεί ενδεχομένως να μην εμποδίζει την καρδιοπάθεια.

Αυτό είναι το εύρημα επιστημόνων που παρουσίασαν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής στο American Heart Association’s Scientific Sessions 2012. Πρόκειται για την πρώτη και μόνη μεγάλης κλίμακας μακροχρόνια κλινική δοκιμή που εξετάζει τη χρήση πολυβιταμίνης και την υγεία του καρδιαγγειακού. Άλλες έρευνες παρατήρησης έδωσαν μη καταληκτικά αποτελέσματα.

Ο ερευνητής Howard D. Sesso, του Brigham & Women’s Hospital, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι ενώ οι πολυβιταμίνες χρησιμοποιούνται συνήθως για να εμποδίσουν την έλλειψη βιταμινών και μετάλλων υπάρχει μη αποδεδειγμένη πεποίθηση ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν οφέλη σε άλλες χρόνιες νόσους, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.

Τα ευρήματα προέρχονται από το Physicians’ Health Study II, κλινική δοκιμή σε 14.641 άντρες γιατρούς, ηλικίας 50 ετών και άνω. Οι μισοί έλαβαν κοινή πολυβιταμίνη καθημερινά και οι υπόλοιποι placebo καθημερινά.

Ερευνητές ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 11,2 χρόνια κατά μέσον όρο, για να καθοριστεί αν η λήψη πολυβιταμίνης επηρεάζει την εμφάνιση σημαντικών καρδιαγγειακών συμβάντων.

Σημειώνουν ότι μετά την εμφάνιση περισσότερων των 1.700 σημαντικών συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου κατά την παρακολούθηση, ανακάλυψαν ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης δεν μείωνε τον κίνδυνο σημαντικών καρδιαγγειακών γεγονότων, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια.

Ο J. Michael Gaziano, του Brigham and Women’s Hospital, δήλωσε ότι είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης φαίνεται να είναι ασφαλής χωρίς εμφανή βλάβη. Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικό να σκεφτούμε άλλες πιθανές επιδράσεις μακροχρόνιας χρήσης πολυβιταμίνης.

Δεν είναι σίγουρο ότι τα ευρήματα θα αφορούν νεότερους άντρες, γυναίκες και άλλες εθνικότητες.

Ο Gaziano, δήλωσε ότι η πλειοψηφία των αντρών στη δοκιμή φάνηκε να έχει κατά μέσον όρο καλές διατροφικές συνήθειες. Η ερώτηση παραμένει σχετικά με το πώς οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις στο καρδιαγγειακό της καθημερινής χρήσης πολυβιταμίνης θα μπορούσαν να αλλάξουν σε ανθρώπους με πιο ευρεία ακτίνα διατροφικού επιπέδου. Άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα παραμένουν αποτελεσματικά όπλα στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και άλλων αποτελεσμάτων. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the American Medical Association».

Πηγή: iatronet.gr