Ένα ακόμη ορόσημο στη νεότερη ιστορία των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο επετεύχθη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής, Βασίλης Χατζηαναστασίου. Η μεταμόσχευση έγινε στη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και αφορά μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή με πολύ σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο, επέμβαση που κατατάσσει την Κύπρο στον «παγκόσμιο χάρτη» των μεταμοσχεύσεων νεφρού για σπάνια μεταβολικά νοσήματα.

Ο κ. Χατζηαναστασίου, παρουσιάζοντας το εξειδικευμένο περιστατικό, ανέφερε πως ο ασθενής πάσχει από νόσημα που χαρακτηρίζεται από γονιδιακή μετάλλαξη με αποτέλεσμα την έλλειψη ενζύμου, απαραίτητου για τον μεταβολισμό των αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου. Σημείωσε δε πως αυτό, χωρίς μεταμόσχευση, οδηγεί με βεβαιότητα στην απώλεια ζωής στις πρώτες 2-3 δεκαετίες της ζωής του ασθενούς.

Ο κ. Χατζηαναστασίου ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη στήριξη που λαμβάνει η Μεταμοσχευτική Κλινική από το υπουργείο Υγείας, που επηρεάζει περίπου 1.000 οικογένειες στην Κύπρο. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της μεταμοσχευτικής ομάδας και θα ενισχύει το έργο της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο αξιόλογο έργο που επιτελείται από τη Μεταμοσχευτική Κλινική από την έναρξη της λειτουργίας της στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. «Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 200 μεταμοσχεύσεις νεφρών, με το ποσοστό της βιωσιμότητας των μοσχευμάτων, αλλά και των ίδιων των ασθενών να είναι πολύ ψηλότερα από το μέσο όρο σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα από τα καλύτερα παγκοσμίως και τιμούν την Κύπρο», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Πρόσθεσε πως σήμερα λειτουργούν πέντε Μονάδες Αιμοκάθαρσης παγκύπρια, όπου εξυπηρετούνται περίπου 800 ασθενείς αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης. Οκτακόσιοι ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού βρίσκονται υπό παρακολούθηση στα δημόσια νοσηλευτήρια και εκτελούνται κατά μέσο όρο 25 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ετησίως.