Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία ενός φαρμάκου που παράγεται σε γενετικά τροποποιημένο φυτικό κύτταρο.

Η έγκριση εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την κυκλοφορία στην αγορά και άλλων βιολογικών φαρμάκων που παράγονται σε φυτικά κύτταρα.

Το φάρμακο, που ονομάζεται Elelyso, προορίζεται για την αντιμετώπιση της νόσου Gaucher, η οποία οφείλεται στην έλλειψη ενός συγκεκριμένου ενζύμου.

Η νόσος Gaucher προκαλεί σοβαρές ζημιές στα όργανα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Από τη νόσο υποφέρει ένας στους 50.000 με 100.000 ανθρώπους.

Η ισραηλινή εταιρεία βιοτεχνολογίας Protalix Biotherapeutics κατάφερε να παράγει αυτό το ανθρώπινο ένζυμο σε γενετικά τροποποιημένα καρότα, εισάγοντας σε αυτά ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη στα κύτταρα.

Αν και οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν εδώ και πολλά χρόνια φυτικά κύτταρα για την παραγωγή ανθρώπινων ενζύμων, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν είχε επιτρέψει μέχρι σήμερα την κυκλοφορία τέτοιων φαρμάκων στην αγορά λόγω των ανησυχιών που εκφράζονταν.

Ωστόσο μετά από επιτυχημένες δοκιμές φαρμάκων που παράγονται από φυτικά κύτταρα σε ζώα, η αμερικανική Αρχή άλλαξε στάση και αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του Elelyso.

Το 60% των κερδών από τις πωλήσεις του φαρμάκου στις ΗΠΑ θα αποδοθούν στη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer που το 2009 υπέγραψε συμφωνία με την ισραηλινή Protalix.

Αν το φάρμακο εγκριθεί και από την ισραηλινή κυβέρνηση, όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις του φαρμάκου στο Ισραήλ θα αποδίδονται στην Protalix.

Πηγή: econews.gr