Βρέθηκαν 500 γονίδια της εξυπνάδας

Φως στο γενετικό υπόβαθρο της νοημοσύνης


ΥΓΕΙΑ
10:11
13/03/2018
Βρέθηκαν 500 γονίδια της εξυπνάδας
3
loading

Μια νέα έρευνα που έγινε σε Βρετανία και Αμερική ανακάλυψε 500 γονίδια που συνδέονται με την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Εδιμβούργου, Σαουθάμπτον και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Ντέηβιντ Χιλ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «Molecular Psychiatry», σύμφωνα με το «New Scientist» και την Telegraph ανέλυσαν στοιχεία και συνέκριναν το DNA άνω των 240.000 ανθρώπων.

Εντόπισαν έτσι 538 γονίδια και 187 περιοχές του γονιδιώματος που σχετίζονται με τη διανοητική ικανότητα. Μερικά από αυτά τα γονίδια έχουν ήδη βρεθεί να συνδέονται και με άλλα πράγματα, όπως η μακροζωία.

Τα «γονίδια της εξυπνάδας» -ορισμένα τουλάχιστον από αυτά- φαίνεται να βελτιώνουν την μετάδοση των σημάτων μεταξύ των νευρώνων σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και, παράληλλα, να προστατεύουν από την άνοια και τον πρόωρο θάνατο.

Όπως είπε ο Χιλ «οι άνθρωποι με ανώτερο επίπεδο νοητικής λειτουργίας τείνουν επίσης να έχουν καλύτερη σωματική υγεία και να ζουν περισσότερο».

Παρόλη όμως την ανακάλυψη αυτών των γονιδίων, είναι ακόμη δύσκολο να προβλέψει κανείς την εξυπνάδα ενός παιδιού μέσω ανάλυσης του DNA του σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όταν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα γονίδια που βρήκαν για να προβλέψουν τη νοημοσύνη μιας ομάδας άλλων ανθρώπων, ήταν σε θέση να προβλέψουν μόνο το 7% των διαφορών που είχαν τα άτομα αυτά μεταξύ τους, όσον αφορά το δείκτη νοημοσύνης.

Έστω κι έτσι πάντως, σε αυτό το μικρό βαθμό, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μπόρεσαν να κάνουν μια πρόβλεψη για το δείκτη νοημοσύνης, με βάση δείγμα σάλιου ή αίματος που έχει ληφθεί για να γίνει ανάλυση γενετικού υλικού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 50% έως 80% των διαφορών της γενικής νοημοσύνης μεταξύ των ανθρώπων έχει γενετική βάση, ενώ το υπόλοιπο σχετίζεται με την ανατροφή, την εκπαίδευση και γενικότερα με το περιβάλλον.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ασφαλές περιβάλλον, με κατάλληλη διατροφή, χωρίς να εκτίθενται σε μεγάλη ρύπανση και τα οποία λαμβάνουν μια αγωγή με πολλά ερεθίσματα, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ εξυπνάδας και μεγαλύτερο δείκτη IQ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Κικη Ματ….

    Φήμες λένε ότι τα 500 αυτά γονίδια βρίσκονται σε διαφορετική αλυσίδα.Τα συγκεντρώνουν όλα μαζί σε ένα χώρο τότε παρουσιάζει το καθένα κάποια συμπτώματα.Το γονίδιο που φαίνεται αμεταλαχτο μπορεί να έχει υποστεί μετάλλαξη.Φημες λένε ότι η υγεία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μεταλαξεως του απομονωμένου αμεταλαχτου γονιδίου.Μιλαμε για επιστήμη.

  2. avatar Κικη Ματ….

    Το περιβάλλον για τους εξυπνοτερους ανθρώπους όσο και κατάλληλο να είναι τα γονίδια υποδύονται μετάλλαξη, λόγω της ανάγκης ενσωμάτωσης στο ευρύτερο περιβάλλον.Συμβαινει και στους απόλυτα υγειεις λόγω των ασθενειών που μαστίζουν τον κόσμο.Το να έρθεις στην θέση κάποιου άλλου,εχει ως αποτέλεσμα το γονίδιο της εξυπνάδας να εφευρίσκει τα γονίδια της βλακείας ή κατά κόσμο "εξυπνάδα των άλλων".Δεν είμαι εξυπνη και αναρωτιέμαι γιατί έχω χαμηλό IQ όταν απαντήσω αυτό πραγματικά πιστεύω σωστό;Εάν απαντήσω με κοινή λογική είμαι πανέξυπνη εάν το αναλυσω εις βάθος παθαινω αυτισμό.Το γονίδιο της βλακείας . Λοταρία.

  3. avatar Χα χα χα χα χα χα χα

    Σύμφωνα με την έρευνα οι συριζαίοι στερούνται τα 500 αυτά γονίδια όπως και ολόκληρο το γονιδίωμα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει