«Είσαι ό,τι τρως», αναφέρει ένα ρητό και δεν έχει τελείως άδικο, αφού με βάση μελέτες ορισμένες τροφές επηρεάζουν τη διάθεση του ανθρώπου και μερικές μπορεί να χαρίσουν θετικά συναισθήματα ή αρνητικά.

Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή που επικεντρώνεται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα υγιεινά λίπη και τα δημητριακά ολικής αλέσεως δεν διατηρεί απλώς το σώμα υγιές, αλλά θρέφει και το μυαλό.

Η New York Post συγκέντρωσε τις πέντε βασικές τροφές που φτιάχνουν τη διάθεση, ενώ παρουσίασε και τα οφέλη που προσφέρουν τον οργανισμό.

Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το σελήνιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι διευκολύνουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και βελτιώνουν τη διάθεση, ενώ το συγκεκριμένο ψάρι μειώνει τη φλεγμονή, η οποία, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί, μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτικές σκέψεις.

Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.

Σπανάκι και λάχανο

Το σπανάκι και το λάχανο περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, ενώ διαθέτουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επίσης, τα φυλλώδη χόρτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο είναι γνωστό ότι ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει τη διάθεση.

Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια μεγάλη πηγή θρεπτικών συστατικών και τα αμύγδαλα δεν αποτελούν εξαίρεση.

Αυτό το σνακ έχει αποδειχτεί ότι βοηθά την υγεία του εγκεφάλου, ενώ είναι γεμάτο με τυροσίνη, η οποία αποτρέπει την πτώση της γνωστικής λειτουργίας, βοηθώντας ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του στρες.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερα επίπεδα κακάο, σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος, ενώ είναι γεμάτη με ευεργετικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν το στρες και διευκολύνουν στην καταπολέμηση του άγχους.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη τροφή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί, αν κάποιος καταναλώσει αρκετή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες, που δεν διαφέρουν από εκείνες της σοκολάτας γάλακτος.

Μούρα

Τα μούρα είναι μια πλούσια σε φλαβονοειδή τροφή, που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης, στη βελτίωση της μνήμης και στη μείωση των φλεγμονών.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση φράουλας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας για ορισμένα άτομα μέσης ηλικίας.

Επίσης, μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις και να κάψει περισσότερο σωματικό λίπος κατά την άσκηση.