Αυξάνονται δραματικά οι ψυχικά ασθενείς λόγω κρίσης

Περίπου 118% αύξηση περιστατικών στον Ευαγγελισμό τη διετία 2008-2011


ΥΓΕΙΑ
3:57
18/02/2012
Αυξάνονται δραματικά οι ψυχικά ασθενείς λόγω κρίσης
1
loading

Δραματική αύξηση, κατά 92%, των ψυχικά ασθενών που επισκέπτονται τα ιατρεία του Ευαγγελισμού παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια. Οι ασθενείς έρχονται στο Νοσοκομείο εμφανίζοντας συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, πανικού, όπως επίσης και τάσεις αυτοκτονίας, λόγω της κρίσης.

«Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και οι υποχρεώσεις του επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται ατομικά και όχι οριζόντια, κλαδικά, ηλικιακά ή ρατσιστικά. Τα αισθήματα της αδικίας που δημιουργούνται από την αδιάκριτα κακή μεταχείριση των πολλών ή τη διακριτά ευνοϊκή μεταχείριση των λίγων αποσταθεροποιούν τον κοινωνικό ιστό και έχουν νοσηρές επιπτώσεις στους καθημερινούς ανθρώπους». Αυτά είναι τα λόγια του Κώστα Αλεξανδρόπουλου, προέδρου του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων και διευθυντή του ψυχιατρικού τομέα ΓΝΑ Ευαγγελισμός.

Σε έρευνα που παρουσίασε στο συνέδριο ο Γιάννης Χιώτης, ειδικευόμενος ψυχίατρος στον Ευαγγελισμό, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει παρατηρηθεί αύξηση, σε ποσοστό 118%, των ασθενών με αντιδραστική κατάθλιψη την τριετία 2008-20011.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο των ψυχικά νοσούντων, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της τάξης του 134% των ασθενών που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, ενώ η αύξηση αριθμού των εργαζόμενων ασθενών είναι της τάξης του 165%.

Το ποσοστό των ανέργων και των απόρων ασθενών έχει αυξηθεί σε ποσοστό 75% και όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των ασθενών, στις ηλικίες άνω των 50, δηλαδή μεταξύ αυτών που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, έχει παρατηρηθεί αύξηση της τάξης του 44%. Αντίστοιχη αύξηση, 45%, έχει παρατηρηθεί μεταξύ των συνταξιούχων ασθενών, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Χιώτης αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ποσοστού το προσεχές διάστημα, ύστερα από τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις.

Απ την πλευρά του, ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, επεσήμανε ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων ανήκουν όχι μόνο οι άνεργοι, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της επαπειλούμενης ανεργίας, όσοι έχουν δάνεια και χρέη, γυναίκες, ασθενείς με χρόνια ψυχικά προβλήματα, όπως επίσης και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι φαίνεται να πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης σε ψυχικό επίπεδο.

«Το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Το χαμηλό εισόδημα και τα χρέη συνδέονται με την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων» ανέφερε ο κ. Κυριόπουλος. Τόνισε δε, ότι η έκταση του χρέους σχετίζεται με βλαπτικές μεταβολές στην ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο, οι πιο εμφανείς επιπτώσεις της κρίσης είναι η αύξηση ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, η κατάχρηση ουσιών, οι τάσεις αυτοκτονίας, η θνησιμότητα από ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα αναπνευστικά προβλήματα, οι ηπατικές νόσοι που επηρεάζουν κυρίως τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη θνησιμότητα και νοσηρότητα.

Υπογράμμισε επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκε αύξηση 40% των αυτοκτονιών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, ενώ όπως είπε, πάνω από το 4% του πληθυσμού έχει κάποιο βαθμό εξάρτησης από ουσίες. Έκανε επιπλέον γνωστό ότι έχει παρατηρηθεί, σε ποσοστό 35%, αύξηση της χρήσης αντικαταθληπτικών χαπιών σε σχέση με το 2006.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar Vasilios

  Αυτές οι "παθήσεις" θεραπεύονται αυτόματα αρκεί να αλλάξει τρόπο σκέψης ο άνθρωπος. Να κατανοήσει το σκοπό της ζωής. Δε χρειάζονται ούτε φάρμακα ούτε τίποτα. Πίστη στο Χριστό χρειάζεται και ίσως κάποιους ανθρώπους γύρω του να τον ενισχύουν πνευματικά και να του δείχνουν αγάπη. Όχι αυτή την ψεύτικη κοσμική αγάπη αλλά τη χριστιανική.
  Όταν αντλώ χαρά και όρεξη για τη ζωή μέσα από το ωραίο μου και υγιές σώμα, το καινούργιο μου αυτοκίνητο, το ωραίο σπίτι μου, από τη γνώμη της κοινωνίας για μένα ή από τη κοινωνική μου θέση γενικότερα τι περιμένω; Να έχω ευτυχία;
  Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε πως όλα γύρω μας είναι φθαρτά; Τόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουμε πως αυτή η ζωή φεύγει σαν αστραπή; Αυτή εδώ είναι μια δοκιμασία. Ένας αγώνας. Όταν λοιπόν εγώ όχι μόνο με πείσμα και εγωισμό πιστεύω άλλα πράγματα, αλλά ταυτόχρονα κοροϊδεύω ή υποτιμώ τα λόγια της εκκλησίας και στηρίζομαι στα υλικά, δηλαδή στα ψεύτικα και στα φθαρτά, επόμενο είναι κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα να πέσω στην κατάθλιψη.
  Πουθενά δε πρέπει να στηρίζεται ο άνθρωπος παρά μόνο στο Θεό. Βασικός κανόνας που τον λέει συνέχεια η εκκλησία. Ακόμα και οι πνευματικοί μας που μας συμβουλεύουν και ακούν τις αμαρτίες μας το ίδιο μας λένε. Ούτε στους ίδιους να στηριζόμαστε παρά μόνο στο Χριστό.
  Δε τα γράφω αυτά σαν ειδικός ή σαν καλύτερος. Απλά πέρα από το τι κάνει καθένας μας, πρέπει να ξέρουμε και να παραδεχόμαστε το σωστό και την αλήθεια ας έχω τα μεγαλύτερα ψυχολογικά όλου του πλανήτη.
  Άλλωστε δεν υπάρχουν ψυχολογικά προβλήματα παρά μόνο απομάκρυνση του ανθρώπου από την εκκλησία. Αν επιστρέψει όπως ο άσωτος υιός της προηγούμενης Κυριακής τότε όλα αυτομάτως δείχνουν πανέμορφα γύρω του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει