Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι, αλλά και αυτοί που είναι πολύ αδύνατοι, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ημικρανίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο Λι Πέτερλιν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις έως τώρα μελέτες πάνω στη σχέση δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και ημικρανίας. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη 12 έρευνες που αφορούσαν περίπου 289.000 ανθρώπους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι (με ΔΜΣ πάνω από 30) είναι 27% πιθανότερο να νιώθουν ημικρανίες σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους. Από την άλλη, ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 13% για ανθρώπους με βάρος χαμηλότερο του κανονικού σε σχέση με το ύψος τους (ΔΜΣ κάτω του 18,5).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ημικρανίας είναι παρόμοια με εκείνη μεταξύ ημικρανίας και διπολικής διαταραχής ή ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Ο κίνδυνος ημικρανίας λόγω παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερος μεταξύ των γυναικών και των νεότερων ατόμων. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι με ποιό τρόπο το πάχος επηρεάζει την ημικρανία. Πιθανώς ο λιπώδης ιστός εκκρίνει ουσίες που πυροδοτούν τους πονοκεφάλους, κάτι όμως που δεν μπορεί να ισχύει στους λιποβαρείς, οι οποίοι επίσης έχουν μεγαλύτερη τάση για ημικρανίες.