Υγιή άτομα χωρίς υποκείμενους κινδύνους ήταν οι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που απεβίωσαν από την γρίπη των χοίρων ή εισήχθησαν στο νοσοκομείο κατά την διάρκεια του πρώτου «κύματος» της πανδημίας H1N1.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νόττινγκχαμ, στην σχετική έρευνά τους που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Thorax, τονίζουν πως, «Η μελέτη υποστηρίζει την χρήση του εμβολίου σε έγκυες γυναίκες, παιδιά και άτομα με χρόνια πνευμονικά νοσήματα, περιλαμβανομένων και ασθενών με άσθμα, ανεξαρτήτου σοβαρότητας της πάθησης».

Ειδικότερα, το 55% όλων των εισαγωγών στα νοσοκομείο και το 59% των θανάτων από τον ιό H1N1 εντός των νοσοκομείων, αφορούσε άτομα χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας. Μόνο οι μισοί ασθενείς είχαν υποκείμενες παθήσεις, κυρίως άσθμα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 18.000 θανάτους παγκοσμίως εξαιτίας της γρίπης των χοίρων, και εκτιμά ότι εξακολουθεί να απειλεί ευάλωτα άτομα, κυρίως τις εγκύους, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και ενθαρρύνει την συνέχιση των προγραμμάτων εμβολιασμού των συγκεκριμένων ομάδων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι η
πανδημία της γρίπης των χοίρων δεν έχει τελειώσει, αν και η έντασή της
έχει μειωθεί σε αρκετές χώρες του πλανήτη.