Οι γυναίκες της Νότιας Κορέας θα είναι οι πρώτες στον κόσμο που θα έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής τα 90 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ιmperial College London και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ανέλυσαν τη διάρκεια ζωής σε πολίτες 35 βιομηχανοποιημένων χωρών.

Η μελέτη προβλέπει πως οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο έως το 2030 και η ψαλίδα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες θα αρχίσει στις περισσότερες χώρες να κλείνει.

Οι ερευνητές επισήμαναν πως τα αποτελέσματα θέτουν πολλές προκλήσεις για τα συνταξιοδοτικά συστήματα και τη φροντίδα των ηλικιωμένων ανθρώπων.

«Η Νότια Κορέα έχει κάνει πολλά πράγματα σωστά» τονίζει στο BBC ο καθηγητής Majid Ezzati. «Φαίνεται πως είναι ένα μέρος ισότητας, οφέλη όπως εκπαίδευση και διατροφή, απευθύνονται σε πολλούς ανθρώπους. Και μέχρι στιγμής, αντιμετωπίζουν καλύτερη την υπέρταση και έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο».

Τα ευρήματα της έρευνας προβλέπουν επίσης πως η Ιαπωνία- κάποτε επιτομή της μακροζωίας- θα χάσει θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Έχει σήμερα το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, θα την ξεπεράσουν και η Νότια Κορέα και η Γαλλία. Εντωμεταξύ, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρας θα πέσει από το 4ο υψηλότερο στον κόσμο στην ενδέκατη.

Χαμηλές επιδόσεις καταγράφουν και οι ΗΠΑ καθώς πορεύονται προς το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής το 2030.