Ένα είδος «μητρικού» κυττάρου από το οποίο ξεκινά ο καρκίνος του προστάτη ανακάλυψαν ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου του UCLA.

Η ανακάλυψη εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες μεθόδους διάγνωσης της νόσου, καθώς επίσης στην ανάπτυξη νέων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών.

Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια με κατεσταλμένα ανοσοποιητικά συστήματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα βασικά κύτταρα που υπάρχουν στον προστατικό ιστό, μπορούν να εξελιχτούν σε καρκίνο. Αυτό αποτελεί τομή καθώς μέχρι τώρα οι επιστήμονες απέδιδαν σε ένα άλλο είδος κυττάρων την εμφάνιση αυτού του είδους καρκίνου.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τώρα πια θα κατανοήσουν καλύτερα τη γενετική αλληλουχία που προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη, επανακαθορίζοντας και τον προσανατολισμό της θεραπείας. Στον φυσιολογικό προστατικό ιστό τα βασικά κύτταρα έχουν μια λειτουργία παρεμφερή με αυτήν των βλαστικών κυττάρων, καθώς πολλαπλασιάζονται για να αναγεννήσουν τον ιστό. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις, τα βασικά κύτταρα ξεφεύγουν από την κανονική λειτουργία τους και προκαλούν καρκίνο.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν επαρκείς γνώσεις για το πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος του προστάτη, με συνέπεια οι υπάρχουσες θεραπείες να μην είναι πάντα αποτελεσματικές. Οι ερευνητές συνήθως εργάζονται με κύτταρα που είναι ήδη καρκινικά και δεν γνωρίζουν πώς αυτά έφτασαν σε αυτό το σημείο. Η νέα έρευνα όμως ξεκινά με υγιή κύτταρα, τα βασικά δηλαδή, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε καρκινικά, κι έτσι μπορεί να μελετήσει καλύτερα την όλη διαδικασία.

Ο γνωστός αιματολογικός δείκτης PSA, όταν αυξάνεται, δείχνει παρουσία καρκίνου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στον προστάτη. Όμως τώρα που οι επιστήμονες ξέρουν ότι τα βασικά κύτταρα αποτελούν πηγή προέλευσης του καρκίνου, μπορούν να εξετάζουν τα προ-καρκινικά βασικά κύτταρα σε πρώιμο στάδιο και να ελέγχουν κατά πόσο αυτά έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν αλλαγές σε σχέση με τα απολύτως φυσιολογικά βασικά κύτταρα του προστατικού ιστού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά στη δημιουργία ενός νέου διαγνωστικού δείκτη-εργαλείου για την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης από τα πρώτα κιόλας στάδιά της και πριν η νόσος γίνει επικίνδυνη.