Καμία ανησυχία δεν προκαλούν τα τέσσερα περιστατικά ελονοσίας που εντοπίστηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ να οφείλονται σε εγχώρια μετάδοση, ξεκαθάρισε ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο τόνισε: «Υπάρχουν δύο ζητήματα, το ένα είναι η απροκάλυπτη πολιτική εκμετάλλευση και η δημαγωγία, το άλλο είναι το πραγματικό θέμα».

Και πρόσθεσε: «Ενδημικά περιστατικά είχαμε σποραδικά όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι έχουμε και φέτος. Η ελονοσία έχει εξαλειφθεί ως επιδημία από την Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπογράμμισε, πέρα από ελάχιστα τέτοια περιστατικά. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί τέσσερα τέτοια περιστατικά, ένας μικρός αριθμός που δεν δημιουργεί καμία ανησυχία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει αυτό που πρέπει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά, εντοπίζει αυτά τα περιστατικά, με τη χρήση κατάλληλων ερωτηματολογίων εξετάζει τα χαρακτηριστικά, την γύρω περιοχή, τους παράγοντες και τις πιθανές πηγές προέλευσης των κουνουπιών και δρα αναλόγως, με ενημέρωση, συστάσεις, οδηγίες για νέους ψεκασμούς, πληροφορίες για την προσωπική υγιεινή κτλ.Δεν έχει αλλάξει τίποτε, κάνουμε πάντα τη δουλειά μας».

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί «καραντίνας» σε 12 περιοχές της χώρας, όσον αφορά τις αιμοληψίες, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι σωστό σε αυτή τη χώρα να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας, όσοι καταλαβαίνουν, καταλαβαίνουν».

«Η πρόληψη είναι παντού ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας της δημόσιας υγείας, αυτοί είναι διεθνώς οι κανόνες αιμοληψίας. Έτσι, σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο δεν θα γίνονται αιμοληψίες. Το πρόβλημα είναι πού θα βρεθούν οι φιάλες αίματος που θα λείψουν από το σύστημα υγείας και αυτό θα συζητηθεί σε σύσκεψη στο υπουργείο τα επόμενα 24ωρα», επισήμανε.