Τις αλλαγές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών καθώς  και τις αποφάσεις  του  Υπουργείου Υγείας  για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα, ο Υπουργός Υγείας  Ανδρέας Ξάνθος,  παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Θεανώς Φωτίου.
Ο κ. Ξάνθος ανέφερε ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους ανασφάλιστους προβλέπονται τα εξής:
«Για τις εργαστηριακές δίνουμε την δυνατότητα να καλύπτονται οι ανασφάλιστοι από τα δημόσια εργαστήρια ΠΕΔΥ και ΕΣΥ. Και σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική κάλυψη δεν κάνουμε κάποια σημαντική αλλαγή, διατηρείται το καθεστώς προηγούμενης κατάστασης. Γίνεται μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσω ΑΜΚΑ. Στα βιβλιάρια απορίας και πρόνοιας συνεχίζουν και μετά την λήξη του βιβλιαρίου από τα ιδιωτικά νοσοκομεία με μηδενική συμμετοχή.

Και όσοι είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και λαμβάνουν επίδομα ενοικίου και σίτισης, έχουν το δικαίωμα να παίρνουν δωρεάν φάρμακα (2.400 ευρώ εισοδηματικό όριο, 400.000 άνθρωποι, 170.000 οικογένειες)».

Στην συνέχεια ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που δεν έχουν ΑΜΚΑ όπως είναι οι πρόσφυγες:

«Για τους διαμένοντες στην χώρα που δεν έχουν ΑΜΚΑ (κυρίως αλλοδαποί, μετανάστες, πρόσφυγες κλπ) υπάρχει πρόβλεψη για μια κάρτα, η οποία θα εκδίδεται από τα νοσοκομεία, διάρκειας 6 μηνών, για να μπορούμε να τους φροντίζουμε. Κυρίως θα είναι άτομα μα αναπηρία, γυναίκες, παιδιά και χρόνια πάσχοντες.

Για όλα αυτά χρειάζεται ένα σύστημα υγείας επαρκώς χρηματοδοτημένο με αρκετούς πόρους, ώστε να καλυφθούν όλοι οι άνθρωποι. Έχουμε κάνει την απαραίτητη προετοιμασία. Δημοσιονομικά υπάρχει πρόβλεψη για αυξημένη χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ μέσω ΕΟΠΥΥ, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και η κρατική χρηματοδότηση έχουν αυξηθεί. Φέτος το όριο των δαπανών είναι 1,64 δισ ευρώ έναντι 1,3 δισ το 2015».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός  Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Θεανώ Φωτίου υπογράμμισε:

«Βήμα στο βήμα υλοποιούμε τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης. Αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη για εμάς στην υλοποίηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, που θα καλύψει 700.000 άτομα και θα στοιχίσει 900 εκατ. ευρώ σε 30 Δήμους της χώρας. Χωρίς την πράξη της κάλυψης των ανασφάλιστων και των άπορων δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί και το δικό μας κομμάτι».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.