Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα που εντοπίστηκε στη χώρα. Πρόκειται για έναν 43χρονο που είχε ταξιδέψει στη Βραζιλία, διευκρίνισε το νοτιοκορεατικό κέντρο για τον έλεγχο των ασθενειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την 1η Φεβρουαρίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το ξέσπασμα του ιού Ζίκα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, επικαλούμενος την «πολύ μεγάλη υποψία» που υπάρχει για μια σχέση ανάμεσα στη μόλυνση από Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα αυξημένα κρούσματα μικροκεφαλίας στα νεογέννητα. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι ο Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία στα μωρά, προκύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ των δύο.

Η Βραζιλία έχει επιβεβαιώσει περισσότερα από 860 κρούσματα μικροκεφαλίας σε μωρά και θεωρεί ότι τα περισσότερα από αυτά συνδέονται με την μόλυνση των μητέρων από τον ιό Ζίκα. Διερευνά επίσης την περίπτωση περισσότερων από 4.200 επιπλέον ύποπτων κρουσμάτων μικροκεφαλίας.