Περίπου 12 κιλά ψάρια και θαλασσινά το χρόνο, που ισοδυναμεί κατά μέσο όρο μία μερίδα περίπου την εβδομάδα καταναλώνουμε εμείς οι Έλληνες. Βέβαια, η μεσογειακή διατροφή συνιστά την κατανάλωση των εν λόγω τροφών 2-3 φορές την εβδομάδα.

Το γεγονός ότι δεν τα εντάσσουμε στο διαιτολόγιο μας όσο συχνά θα έπρεπε, συμβαίνει για πολλούς και ποικίλους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι ο φόβος πολλών, πως τα ψάρια είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα ή με χοληστερίνη, αλλά και το ότι ενδεχομένως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr Asghar Naqvi, ερευνητή στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, η κατανάλωση ψαριών δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία αλλά και στην ομορφιά.

«Ως γιατρός γνωρίζω ότι τα ψάρια κάνουν καλό στην καρδιά – πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για θάνατο από ξαφνική καρδιακή προσβολή, να μειώσει την κακή χοληστερόλη και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση.

Αυτό που δεν γνώριζα όμως μέχρι πριν από ένα περίπου χρόνο, είναι ότι ο σολομός θα μπορούσε να μου προσφέρει ένα αναπάντεχο δώρο: υγιή δόντια και ένα λαμπερό χαμόγελο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιστήμονας.

Συγκρίνοντας τα αρχεία διατροφής περισσότερων από 9.000 ενηλίκων με το ιστορικό τους για ασθένεια των ούλων, ο Naqvi διαπίστωσε ότι μετά τη διενέργεια προσαρμογών για την ηλικία και άλλους παράγοντες, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες DHA (ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέως) στη διατροφή τους είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης νόσου των ούλων από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο DHA. Η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών δεν φαίνεται να κάνει τη διαφορά, αλλά αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο που ήταν σχεδιασμένη η μελέτη.

«Η ποσότητα ψαριών που είναι ευεργετική για τα ούλα είναι η ίδια με την ποσότητα που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία: 100 γραμμάρια λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες ή ο τόνος, δύο φορές την εβδομάδα», σημείωσε ο Naqvi, υπερθεματίζοντας ότι «αν καταναλώνετε ω-3 λιπαρά οξέα, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία της καρδιάς σας (και προσωπικά σας συστήνω να το κάνετε), θα μπορούσατε να έχετε ένα επιπλέον κέρδος: να αποκτήσετε λίγο πιο αστραφτερό χαμόγελο.»

Πηγή: mednutrition