Τα σημερινά ελληνόπουλα πριν ακόμα μπουν στην εφηβεία έχουν «κατακτήσει» τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας που έχουν καταγραφεί ποτέ σ’ αυτή την ηλικία.

Πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά της απογοήτευσης που αισθάνονται ένα στα τρία κορίτσια και δύο στα δέκα αγόρια ηλικίας 10-12 χρόνων για την εικόνα που παρουσιάζει το σώμα τους, κυρίως εξαιτίας της συσσώρευσης λίπους και όχι γι’ αυτό καθαυτό το βάρος τους.

Στα δεδομένα αυτά καταλήγει τελευταία πανελλαδική έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με βάση τα στοιχεία 4.786 μαθητών. Σύμφωνα με αυτά, 29% των παιδιών θεωρούνται υπέρβαρα και 11,2% παχύσαρκα.

Η έρευνα, η οποία έγινε σε αστικές, ημι – αστικές και αγροτικές περιοχές, καταδεικνύει ότι τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών είναι τα ίδια σε ολόκληρο το γεωγραφικό ιστό. Στην ουσία, η διατροφή όλων των παιδιών έχει πλέον «αστικοποιηθεί», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Μόλις το 4,3% των παιδιών, δηλαδή 200 παιδιά από τα περίπου 5.000 που συμμετείχαν στην έρευνα, ακολουθούσαν πιστά τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής και είχαν φυσιολογικό βάρος.

Τα παιδιά με καλύτερο σκορ στη μεσογειακή διατροφή συνδύαζαν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Ένα ακόμη ανησυχητικό εύρημα της μελέτης, που συνδέεται με τη μελλοντική αύξηση του κινδύνου υπέρτασης είναι ότι το 25% των παιδιών του δείγματος, δηλαδή το ένα στα τέσσερα, προσλαμβάνει νάτριο πέραν του ανωτάτου επιτρεπτού ορίου.

Σ’ αυτό δεν συνυπολογίζεται το νάτριο που προστίθεται με το αλάτι του τραπεζιού και ό,τι μπαίνει στο μαγείρεμα. Τα τρόφιμα που συνεισφέρουν πολύ στην πρόσληψη νατρίου είναι το ψωμί, το τυρί, τα δημητριακά και οι πίτσες.

Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Αντώνης Ζαμπέλας, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής, και Γρηγόρης Ρίσβας, επιστημονικός συνεργάτης, η στατιστική ανάλυση δείχνει ότι τα παιδιά που δεν είναι ευχαριστημένα από το βάρος τους έχουν πολύ αυξημένα ποσοστά λίπους στο σώμα τους. Το εύρημα αυτό καταδεικνύει ότι, στο συγκεκριμένο ηλικιακό στάδιο, η εικόνα, το μέγεθος και το σχήμα του σώματος απασχολούν τα παιδιά περισσότερο από το βάρος.

Την ίδια στιγμή, οι γονείς εμφανίζονται ευχαριστημένοι (κυρίως η μητέρα, που στο 90% του δείγματος έχει αναλάβει τη διατροφή του παιδιού) με το βάρος των παιδιών τους. Όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος και των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών των παιδιών τους. Στη μελέτη συμμετείχαν 2.315 γονείς μαθητών που παρείχαν πλήρη διατροφικά στοιχεία για τα παιδιά τους.

Οι σημαντικότερες παράμετροι πρόβλεψης της παιδικής παχυσαρκίας ήταν, σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, η ηλικία και το επάγγελμα της μητέρας, τα χρόνια σπουδών του πατέρα και η κατάταξη των γονέων σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», τα παιδιά με μητέρες μικρότερης ηλικίας που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικοί υπάλληλοι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αντίθετα η αύξηση των ετών σπουδών του πατέρα και τα φυσιολογικά επίπεδα σωματικού βάρους και των δύο γονέων είχαν προστατευτική επίδραση στην πιθανότητα εκδήλωσης της παιδικής παχυσαρκίας.