Μια διατροφή από την Ιαπωνία υπόσχεται ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατάθλιψη σε όσους την ακολουθούν.

Η διατροφή ονομάζεται washoku και αποτελείται από τρόφιμα με λίγα κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, στο περιοδικό Psychiatry and Clinical Neurosciences δημοσιεύτηκε έρευνα που έγινε την περίοδο 2018-2021 με 12.500 συμμετέχοντες από την Ιαπωνία.

Η συντριπτική πλειοψηφία (88%) ήταν άνδρες και οι περισσότεροι κοντά στην ηλικία των 40 ετών, με το 31% να αναφέρει συμπτώματα κατάθλιψης.

Όσοι ακολουθούσαν τη διατροφή washoku φαίνεται να εμφάνισαν μείωση 17% έως και 20% στα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε και κάτι άλλο. Όσοι εφάρμοζαν τη διατροφή, ακολουθούσαν ούτως ή άλλως έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ διέθεταν και οικονομική άνεση.

Με βάση το δημοσίευμα, η διατροφή περιλαμβάνει ψάρια, ζυμωμένη σόγια και πράσινο τσάι.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα ευρήματα της έρευνας ενισχύουν την άποψη πως η διατροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική του ανθρώπου και ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται περισσότερο με την εμφάνιση κατάθλιψης.