Έξαρση παρουσιάζει η γρίπη Η1Ν1. Οι επιδημιολόγοι φοβούνται για τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων αφού μέχρι χθες πέθαναν 22 άνθρωποι.

Μιλώντας στο newsbeast.gr ο επίκουρος καθηγητής λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγεί ότι πρέπει οι πολίτες να είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση και να προσέχουν την υγεία τους για να αποφύγουν να νοσήσουν.

«Πρέπει οι πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα για να μην νοσήσουν. Πρέπει να είναι σε επιφυλακή και εγρήγορση όσοι ανήκουν στις κατηγορίες άμεσου και υψηλού κινδύνου. Δηλαδή οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, οι ηλικιωμένοι κ.ά. Αυτές οι ευπαθείς ομάδες πρέπει σε περίπτωση που νοσήσουν, να κάνουν εγκαίρως θεραπεία. Να πάρουν αντιβιοτικά και να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Και συνεχίζει: «Μέχρι χθες είχαμε 108 κρούσματα από τα οποία 22 άνθρωποι πέθαναν και 60 άτομα νοσηλεύθηκαν. Αυτό δείχνει ότι έχουμε έξαρση της γρίπης σε όλη την Ελλάδα».
Πάντως, ο λοιμωξιολόγος συμβουλεύει τους πολίτες που δεν αντιμετωπίζουν άμεσα κίνδυνο να παρακολουθούν την υγεία τους, να μείνουν για λίγο διάστημα στο σπίτι (εάν αρρωστήσουν) και να φροντίζουν να πλένουν συχνά τα χέρια τους για την αποφυγή μικροβίων.