Ο ανδρικός αυνανισμός μπορεί να μην αποτελεί θέμα ταμπού και να συζητιέται σε διάφορα πλαίσια, όμως συνοδεύεται από μια λανθασμένη θεωρία για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ή θα βιώσουν όλοι οι άνδρες κάποια στιγμή.

Η στυτική δυσλειτουργία ή η αδυναμία διατήρησης στύσης κατά τη διάρκεια του σεξ αποδίδεται λανθασμένα στην αυτοϊκανοποίηση, με το σκεπτικό πως η υπερβολική ή ελάχιστη συχνότητα καθιστά ανίκανο έναν άνδρα.

Ωστόσο, μετά την εκσπερμάτιση υπάρχει μια φυσική περίοδος αντίστασης στο σώμα, καθιστώντας δύσκολη τη δημιουργία στύσης αμέσως μετά. Το χρονικό πλαίσιο ποικίλει σε κάθε οργανισμό, οπότε μπορεί να χρειαστούν λίγα λεπτά έως και μια ολόκληρη μέρα μέχρι να υπάρξει ξανά σεξουαλική διέγερση.

Δημοσίευμα της New York Post αναφέρει ότι η συχνότητα αυνανισμού δεν συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία, πόσο μάλλον με τον χρόνο διέγερσης. Μάλιστα, μελέτη απέδειξε ότι η μεγαλύτερη περίοδος με έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης παρατηρείται μετά το σεξ και μπορεί να διαρκέσει έως και μία μέρα.

Συνήθεις αιτίες πεσμένης λίμπιντο

Όσο οι άνδρες γερνούν γίνονται πιο ευάλωτοι σε θέματα υγείας, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις που επηρεάζουν τη λίμπιντο. Επίσης, διάφορα σωματικά ζητήματα όπως μια ανθυγιεινή διατροφή και υψηλή χοληστερόλη έχουν σημαντικό ρόλο.

Όμως, δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία, με τους επιστήμονες να αναφέρουν πως άγχος, κατάθλιψη και επεισόδια μανίας λειτουργούν αρνητικά στην ερωτική διάθεση του άνδρα.

Επιπλέον, υπάρχει και ο παράγοντας του τρόπου ζωής, αφού το τακτικό κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ή ακόμη και νόμιμων φαρμάκων μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο ή να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα, δεν θα πρέπει μόνο να επισκεφθεί έναν ειδικό, αλλά και να απενοχοποιήσει το ζήτημα, ειδικά το σκεπτικό ότι δεν θα δει «φως στο τούνελ». Γιατί όπου μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας, υπάρχει και λύση, απλώς όχι πάντα θελκτική.