Η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει και πέρα από ζέστη, αναμένεται να φέρει και σμήνη κουνουπιών, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για λοιμώξεις που μπορεί να μεταφέρουν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, Περιφέρειες και Δήμοι εκπονούν ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών, τα οποία είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση ασθενειών κι επικίνδυνων μολύνσεων.

Μόνο στην Αττική έχουν τοποθετηθεί 85 παγίδες, με τα κουνούπια που πιάνονται να ελέγχονται επιδημιολογικά στον ΕΟΔΥ. Η Περιφέρεια ψεκάζει κάθε 15 μέρες για να εξοντώσει τις προνύμφες.

«Τα κουνούπια ελέγχονται όλα για τη λοίμωξη από τον ιο του δυτικού Νείλου σαν ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης που κατευθύνει άμεσα δράσεις εντατικοποίησης ψεκασμών στην περιοχή την ενημέρωση του κόσμου» σημειώνει σχετικά η Δρ. Δανάη Περβανίδου από τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

«Οι ήπιες συνθήκες που παρατηρήθηκαν το φετινό χειμώνα ευνόησαν τη συνεχόμενη δραστηριότητά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις και την παρουσία μεγάλων πληθυσμών (…) Είμαστε σε επαγρύπνηση ειδικά για τη δημόσια υγεία. Ο τίγρης συνδέεται πάρα πολύ με το δάγκειο πυρετό, αυτό μας δημιουργεί ένα πονοκέφαλο και μια πρόκληση στη δημόσια Υγεία», επισήμανε ο Ερευνητής Εντομολόγος στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Αντώνης Μιχαηλίδης.

Στειρώνουν τον τίγρη

Μια πρωτοποριακή μέθοδος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι η στείρωση αρσενικών κουνουπιών τίγρη με μικρές δόσεις ακτινοβολίας και στη συνέχεια η απελευθέρωση τους στο περιβάλλον.

«Στειρωμένα αρσενικά τα οποία δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο όταν θα βρεθούν έξω στο πεδίο με τα άγρια θηλυκά, το αποτέλεσμα θα είναι μη γόνιμα αυγά» αναφέρει ο Ερευνητής Εντομολόγος στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Αντώνης Μιχαηλάκης. Με αυτή την τεχνική επιτυγχάνεται η σημαντική μείωση του πληθυσμού.