Ανησυχία προκαλεί η σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη, με την ασθένεια να επανεμφανίζεται σε τέσσερις χώρες της, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, όπου θεωρείτο ως τώρα πως είχε εξαλειφθεί. Σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνει έκκληση να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στις ιώσεις και στον κορονοϊό, αλλά και στην ιλαρά.

«Ο κορονοϊός είναι σε ύφεση, οι ιώσεις συνεχίζουν, η γρίπη συνεχίζει. Αυτό θα πάει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται προσοχή, οι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό. Και τα παιδάκια και έχουν δοθεί οδηγίες. Συνεχίζονται οι ιώσεις στα παιδάκια», είπε αρχικά.

Αναφορικά με την ιλαρά σημείωσε πως «είναι μία ιογενής λοίμωξη. Τώρα τι έγινε στην Ευρώπη και από το 2022 και μετά φτάσαμε από 914 περιστατικά στα 30.000 το 2023, τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά. Το εμβόλιο της ιλαράς είναι δύο δόσεις. Το διάστημα αυτό, αρκετοί γονείς έκαναν μόνο τη μία δόση και έτσι δεν καλύπτεται η προστασία. Μετά αυτό εξαπλώθηκε. Τα παιδάκια τώρα πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν με οδηγίες από παιδιάτρους. Δεν ανησυχεί τόσο η ιλαρά, αλλά οι επιπλοκές της ιλαράς που είναι η μηνιγγίτιδα, η εγκεφαλίτιδα και η πνευμονία».