Η περίπτωση του Νίκολας Βόλκερ είναι ιδιαίτερη, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι γιατροί κατάφεραν να θεραπεύσουν μια σπάνια νόσο, την οποία δεν μπορούσαν να διαγνώσουν. To 2007, το δίχρονο τότε παιδί είχε ένα ανεξήγητο απόστημα στον πρωκτό του. Αργότερα, δημιουργήθηκαν συρίγγια που οδηγούσαν από το έντερο στο δέρμα του.

Οι γιατροί του Ιατρικού Κολεγίου του Ουίσκονσιν προσπαθούσαν να βρουν το λόγο που το ανοσοποιητικό σύστημα του Νίκολα επετίθετο στην εντερική του οδό. Δυο χρόνια αργότερα, αποφάσισαν να αποκωδικοποιήσουν ένα τμήμα του DNA του μικρού, μόλις το 1%. Έτσι, η εξήγηση στη νόσο του παιδιού ήταν μια μετάλλαξη, η οποία χρειάστηκε να θεραπευτεί με μεταμόσχευση αίματος του ομφάλιου λώρου στο μυελό των οστών.

Ο Νίκολας πλέον έχει δυο γενετικούς κώδικες, ένα στο ανοσοποιητικό του σύστημα και έναν δεύτερο στο υπόλοιπο σώμα του. Η διαδικασία κόστισε 75 χιλιάδες δολάρια, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι σταδιακά θα μειωθεί το κόστος και θα φτάσει σε λιγότερο από χίλια δολάρια.

Είναι η πρώτη περίπτωση που ασθενής θεραπεύτηκε μέσω αποκωδικοποίησης της αλληλουχίας του DNA. Τα ερωτήματα ακόμη είναι πολλά, ωστόσο φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος τη διάγνωση και τη θεραπεία σπάνιων νόσων.