Παρά τα κινήματα για τη σεξουαλική θετικότητα και την ολοένα και μεγαλύτερη ενημέρωση σχετικά με το σεξ, ο αυνανισμός εξακολουθεί να διχάζει… Είναι ένα θέμα που αφήνει ένα ίχνος… παραπληροφόρησης. Δεδομένου ότι ο αυνανισμός θεωρείται από κάποιος αμαρτία, υπήρξαν πολλές μακροχρόνιες πεποιθήσεις που διαιωνίζονται από την εκκλησία ή απλώς διαδίδονται μέσω διαφόρων συζητήσεων. Η επιστήμη διαφοροποιείται για το ζήτημα.

Ως εκ τούτου, εδώ και χρόνια, οι φήμες αναφέρουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να είναι η αιτία όλων των ειδών ατυχιών, που κυμαίνονται από τύφλωση και χαμηλή σεξουαλική διάθεση μέχρι απλά να πάτε στην κόλαση… Έτσι, η New York Post έψαξε να βρει την αλήθεια πίσω από τους πιο συνηθισμένους μύθους για τον αυνανισμό – και να τους βάλει στο κρεβάτι για τα καλά, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

ΜΥΘΟΣ: Ο αυνανισμός προκαλεί ακμή

Ο αυνανισμός ως αιτία ακμής είναι ένας κοινός μύθος, ένας μύθος που προκύπτει συνήθως κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων – από όπου ακριβώς πηγάζει η παρανόηση.

Οι νέοι που βρίσκονται στην εφηβεία βιώνουν μια δραστική αλλαγή στα επίπεδα ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης τεστοστερόνης, που σημαίνει ότι «το σώμα σας παράγει περισσότερο σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες», σύμφωνα με ένα ιατρικά αναθεωρημένο άρθρο της Healthline. «Το σμήγμα προστατεύει το δέρμα σας, αλλά αν είναι πολύ, οι πόροι σας μπορεί να φράξουν και να αναπτυχθεί ακμή».

Ως εκ τούτου, «ο αυνανισμός δεν προκαλεί ακμή – καθόλου». Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του αυνανισμού και της παραγωγής σμήγματος και μπορείτε να αναπτύξετε ακμή είτε αυνανίζεστε είτε όχι. Στην πραγματικότητα, μια 10ετής μελέτη από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου δείχνει ότι οι οργασμοί μπορούν πραγματικά να κάνουν το δέρμα σας καλύτερο, αυξάνοντας τη ροή του αίματος. Θεωρήστε λοιπόν ότι αυτός ο μύθος καταρρίφθηκε επίσημα.

Σέξι γυναίκα

ΜΥΘΟΣ: Ο αυνανισμός μπορεί να σε κάνει να τυφλωθείς

Η πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια Dr. Jenni Skyler λέει στο PsychCentral+ είπε ότι αυτός ο μύθος «φτιάχτηκε για να ελέγχει τις μάζες με φόβο ότι η σεξουαλική διέγερση θα προκαλέσει συμπεριφορές εκτός ελέγχου και την κατάρρευση της κοινωνίας». Το «ψέμα» προέρχεται από έναν Ελβετό γιατρό που ονομάζεται Samuel-Auguste Tissot, ο οποίος είπε ότι ο ψευδάργυρος χάνεται μέσω του αυνανισμού, ο οποίος απαιτείται για την όραση. Αυτό είναι εντελώς αναληθές και εντελώς αβάσιμο.

Η λαογραφία συχνά βλέπει ανθρώπους να ανταλλάσσουν ιστορίες γύρω από μακρινές συνδέσεις που έχουν σκάσει αιμοφόρα αγγεία στα μάτια τους από έναν ιδιαίτερα έντονο οργασμό. Προφανώς, εάν κρατάτε την αναπνοή σας για πολύ ώρα, τότε σερ οποιοσδήποτε μπορεί να σκάσει ένα τριχοειδές από τη συσσώρευση πίεσης. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το σεξ – και αν το κάνετε όταν αυνανίζεστε, αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα. Η Δρ. Justine Marie Shuey, πιστοποιημένη σεξολόγος στη Φιλαδέλφεια, λέει στο everydayhealth.com ότι «Πολλοί μύθοι για τον αυνανισμό, όπως αυτός, προέρχονται από την εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν ότι το σεξ προοριζόταν μόνο για αναπαραγωγή».

Έτσι οποιεσδήποτε πράξεις προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ευχαρίστηση και μόνο θεωρούνταν αμαρτωλές. «Οι άνθρωποι πίστευαν επίσης ότι ο αυνανισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραφροσύνη, φυματίωση, τριχωτές παλάμες και θάνατο», λέει. «Προφανώς, κανένα από αυτά τα πράγματα δεν είναι αλήθεια».

Διαβάστε σχετικά: Είναι υγιής ο αυνανισμός; – Τα οφέλη του και οι παρενέργειες για άντρες και γυναίκες

ΜΥΘΟΣ: Ο αυνανισμός μειώνει τη διέγερση

Η πρόκληση φόβου αυνανισμού στοχεύει συχνά σε γυναίκες που, από τη γέννηση της πατριαρχίας, έχουν αναγκαστεί να καταλαμβάνουν μια αθώα, χωρίς φύλο και αφελή ελαχιστοποίηση ενός ατόμου. Μια τέτοια πεποίθηση που ήταν ένας μακροχρόνιος φόβος μεταξύ των γυναικών είναι ότι ο υπερβολικός αυνανισμός, ιδιαίτερα με δονητή, μπορεί να σας κάνει μην αισθάνεστε έντονη διέγερση – καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο να κάνετε σεξ με έναν σύντροφο στο μέλλον. Ας γίνει λοιπόν γνωστό μια για πάντα: αυτό είναι αναληθές. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα του σεξ, ακόμα κι αν παίζετε με την κλειτορίδα σας δύο φορές την ημέρα για τα επόμενα 10 χρόνια – θα εξακολουθείτε να μπορείτε να απολαύσετε το σεξ με ένα άλλο άτομο και να έρθετε σε οργασμό.

Σέξι άνδρας

Ο μύθος προέρχεται από την αρκετά λογική σκέψη ότι η υπερβολική τριβή θα σκοτώσει τις νευρικές απολήξεις, που σημαίνει ότι χρειάζεστε πιο έντονους κραδασμούς ή ελιγμούς για να επιτύχετε το ίδιο επίπεδο ευχαρίστησης – που σημαίνει ότι ένα κανονικό χέρι απλά δεν μπορεί να το κάνει. Τεχνικά, αυτό ισχύει με την έννοια ότι εάν πέσετε από μια μοτοσικλέτα και πάθετε σοβαρό έγκαυμα από χαλίκι, οι νευρικές απολήξεις σας σε αυτήν την περιοχή μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητες μετά την επούλωση. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να το πετύχετε αυτό με έναν απλό δονητή, ούτε με ένα χέρι.

Τα καλά νέα είναι ότι ο αυνανισμός έχει επανειλημμένα συνδεθεί με το να κάνει το σεξ καλύτερο, ποτέ χειρότερο. Σας αναγκάζει να εξοικειωθείτε στενά με το σώμα και τα γεννητικά σας όργανα, που σημαίνει ότι θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να γνωρίζετε τι λειτουργεί για εσάς και τι όχι.

Δονητής

ΜΥΘΟΣ: Όσοι έχουν ευτυχισμένες σχέσεις δεν αυνανίζονται

Και πάλι, αυτό το ένα είδος έχει νόημα αν στραβοκοιτάζεις, αλλά εξακολουθεί να είναι αναμφισβήτητα αναληθές. Είναι μια δίκαιη υπόθεση ότι αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τις σεξουαλικές σας εμπειρίες, μπορείτε να βασιστείτε περισσότερο στον αυνανισμό – και όσοι είναι σεξουαλικά δυσαρεστημένοι μπορεί να προτιμούν την άνεση ενός δονητή αντί του πέους. Αλλά ο αυνανισμός δεν σημαίνει ότι είστε δυσαρεστημένοι στη σχέση σας, ούτε σημαίνει ότι δεν καλύπτεται η σεξουαλική σας όρεξη.

Η εξερεύνηση του σώματός σας είναι αναμφισβήτητα καλό και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το να γνωρίζετε τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει, κάνει το σεξ καλύτερο, όχι χειρότερο. Στην πραγματικότητα, σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ζητήθηκε από 268 εθελοντές να μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με τον αυνανισμό – αυτό σημαίνει να ξεκολλήσεις.

Σέξι άνδρας

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Sexual Health, «Η ενασχόληση με τον αμοιβαίο αυνανισμό μπορεί να αυξήσει το σεξουαλικό ρεπερτόριο των ζευγαριών και να ενισχύσει τη σεξουαλική ικανοποίηση».