Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση; Μάλλον ναι… και μάλιστα αρνητικά σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι θαυμαστές της 49χρονης Κέιτ Μος έμειναν έκπληκτοι από τις πρόσφατες φωτογραφίες του σούπερ μόντελ, ενώ κάπνιζε έξω από πολυτελές εστιατόριο του Λονδίνου. Τα στιγμιότυπα που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη δείχνουν τη Μος να δείχνει λιγότερο λαμπερή και όπως το έθεσε ένας σχολιαστής: «Τα “ραβδιά” του καρκίνου θα σε γεράσουν κάπως έτσι».

Πράγματι, το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί ορατή βλάβη στο δέρμα, τα δόντια και τα μαλλιά, στα όργανα και σχεδόν σε κάθε άλλο μέρος του ανθρώπινου σώματος.

«Συνολικά, λαμβάνετε πολλές χημικές ουσίες από το κάπνισμα», είπε στην The Post ο Δρ. Raman Madan, διευθυντής καλλυντικής δερματολογίας στο Northwell Health στο Long Island. «Έχει πραγματικά μεγάλη επίδραση στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση», πρόσθεσε ο Madan. Το κάπνισμα μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου, εξήγησε ο Madan και συχνά οδηγεί σε χαλαρό, χαλασμένο και αποχρωματισμένο δέρμα.

Αυτό το χαλαρωτικό αποτέλεσμα στο δέρμα μπορεί να παρατηρηθεί στα χέρια, τα πόδια και σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μαστών: Στους καπνιστές, «το δέρμα τραβιέται προς τα κάτω, επομένως [το κάπνισμα] μπορεί επίσης να προκαλέσει χαλάρωση των μαστών», είπε ο Madan. Το κάπνισμα επηρεάζει επίσης τα μαλλιά λόγω της αγγειοσυστολής, της στένωσης των αιμοφόρων αγγείων που μειώνει τη ροή του αίματος. Με μειωμένη ροή αίματος στους θύλακες των τριχών, μειώνει τη διάρκεια ζωής τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Αυτές οι ορατές φαίνονται επίσης στο στόμα: Το κάπνισμα προκαλεί κιτρίνισμα των δοντιών, ασθένεια των ούλων και συσσώρευση οδοντικής πλάκας.

Τα μάτια, επίσης, μπορεί να υποφέρουν από ξηροφθαλμία, καταρράκτη και άλλες οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από το κάπνισμα. Τα χέρια και τα δάχτυλα φέρουν επίσης το μεγαλύτερο βάρος του καπνίσματος, και όχι μόνο από το να κρατούν ένα αναμμένο τσιγάρο: Ένα άτομο μπορεί να πάθει «μπούκωμα νυχιών που αλλάζει το σχήμα των νυχιών», είπε ο Μαντάν, και «τα δάχτυλα των ανθρώπων μπορεί να γίνουν μπλε ή κόκκινα» λόγω σε αγγειοσυστολή και χαμηλή παροχή αίματος. Τα άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις από το κάπνισμα.

Τα τσιγάρα είναι τυπικοί παράγοντες που προκαλούν έξαρση της ψωρίασης, του λύκου και άλλων ασθενειών που επηρεάζουν το δέρμα. Και για τους ανθρώπους που ελπίζουν να διορθώσουν αυτά τα ορατά προβλήματα με αισθητικές επεμβάσεις, υπάρχουν άσχημα νέα: «Για τους ασθενείς που θα μπουν στην διαδικασία, το κάπνισμα θα εμποδίσει την επούλωση των πληγών», είπε ο Madan.