Παράνομοι μετανάστες που αποφυλακίστηκαν παραμένουν στις φυλακές όλης της χώρας ως «φιλοξενούμενοι». Όπως αναφέρει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος, «αυτό συμβαίνει από τότε που άρχισαν να υπάρχουν στην Ελλάδα λαθρομετανάστες. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί φαίνεται σε όλους παράξενο. Αυτή τη στιγμή περίπου 400 αλλοδαποί που έχουν εκτίσει την ποινή τους και μπορούν να αποφυλακιστούν, παραμένουν στα κελιά τους με την ιδιότητητα των «φιλοξενούμενων» καθώς δεν είναι δυνατόν να απελαθούν», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως μάλιστα συμπληρώνει ο κ. Καρακίτσος, η απέλαση των καταδικασθέντων μεταναστών προβλέπεται από τη δικαστική απόφαση, αλλά δεν μπορεί να εκτελεστεί, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν στις φυλακές, υπό κανονικές συνθήκες κράτησης, για χρονικό διάστημα έως 12 μηνών επιπλέον της ποινής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, αυτοί οι άνθρωποι μόλις λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, θα φιλοξενηθούν σε αυτά, μέχρι την απέλασή τους.